Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

aethina tumida Foto elmundofgabusDavant la presència i estralls ocasionats per la vespa velutina o vespa asiàtic, apicultors de diverses comunitats autònomes demanen als governs central i autonòmic que es prenguin mesures per contrarestar els danys ocasionats per aquestes dues espècies invasores que causen greus danys a les arnes ja per tant, a la producció de mel.

 

Se sap que Catalunya, País Basc i Galícia, han estat afectats de gravetat per la invación de la vespa velutina, la qual cosa ha disminuït considerablement la producció de mel, situació per la qual molts apicultors de la zona han hagut d'abandonar la seva professió; ara se sap que a l'una de la vespa velutina, s'ha detectat una altra espècie que afecta greument a les arnes i que ha provocat grans danys al Canadà, Estats Units, Mèxic i Austràlia i que ha aparegut en ruscs italianes en els últims mesos.

 

aethina tumida Foto edmundofgabusSegons el diari 20minutos, el responsable d'apicultura a Castella i Lleó, Javier Fernandez, explica que els escarabats (Aethina tumida), no afecten les arnes mentre són larves però que al desenvolupar-se i convertir-se en escarabat, destrosses eixams sencers sense que les abelles puguin fer alguna cosa per combatre-les.

 

aethina tumida2 Foto elmundofgabusEl Aethina tumida, posa les seves larves principalment en terra, però al desenvolupar-se i convertir-se en escarabat, necessiten grans proporcions de proteïnes que prenen de la mel, el pol·len i les cries; per això i com es va dir abans a aga.cat en el seu article "El petit coleòpter Aethina tumida" hem:

 • Respectar el reglament: no imortar il·legalment abelles.
 • Conèixer l'anatomia i el cicle de vida del petit coleòpter. La seva detecció ha de ser una activitat rutinària en les colònies.
 • Estar informats sobre la propagació del paràsit, així com dels mètodes de lluita utilitzats.

 

Recordem que Aethina tumida es presenta:

 • 3-4,5 mm
 • Elements que permeten un reconeixement de naixement d'adults
 • Color: de negre a marró fosc
 • Comportament: evita la llum
 • El cicle evolutiu no es desenvolupa perfectament fins que la temperatura del sòl sigui Superiror a 10 ° C. En cas contrari sembla que el cicle de desenvolupament s'alenteix.
 • Tòrax encorbat cap al darrere i punxegut
 • Antenes en formi de porra
 • Extremitat de l'abdomen no recuvierta pels élytres

 

Si trobem en alguna rusc dit escarabat, es recomana la destrucció del rusc i l'avís immediat a l'associació (Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. ) per saber les mesures que s'han d'usar i alertar la comunitat apícola sobre la seva detecció.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: 20minutos, aga.cat, edmundofgabus blog, wikipedia
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar