Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

abaejita Foto AUSSIEGALL WIKIMEDIA COMMONSL'abella de la mel o apis mellifera L. és un insecte que pertany, dins l'ordre dels Himenópeteros a la família Apidae i al gènere Apis; aquest gènere comprèn 4 espècies totes elles socials:

 

 

  • Apis mellifera L.

És l'abella domèstica i es troba en zones tropicals d'Europa (Zona Mediterrània) i Àfrica, de la qual es va estendre a la resta del món (Àsia i Amèrica).

 

  • Apis cerana.

És aquesta espècie la qual es troba a Àsia. Té com a paràsit a la varroa però no causa greus problemes a aquesta espècie, encara que si a l'Apis mellifera. Es tracta d'un aràcnid que s'alimenta d'estats immadurs i adults (hemolimfa). Existeixen en aquesta espècie referències tan antigues com d'Apis mellifera.

 

Ambdues viuen en nius tancats (roques , buits d'arbres...). Cal en aquest moment fer la distinció entre niu i rusc. Un niu és l'alberg natural d'un eixam, sent rusc l'alberg artificial, construït per l'home.

 

A més d'aquestes hi ha altres espècies:
Apis dorsata i Apis floreja. Es troba a les zones tropicals d'Àsia. Viuen en nius oberts igual que les vespes. La seva recol·lecció és de forma natural. En presentar-se un únic bresca i ser poc productives es realitza poc apicultura. Si ens centrem en Apis mellifera hi ha 23 races o subespècies distribuïdes en 7 zones: sud i est d'Europa, Nord i Oest d'Europa (Apis mellifera sp ibèrica), Illes Mediterrànies, Nord d'Àfrica, Sud d'Àfrica, Est d'Àfrica i Oest d'Àfrica. A Europa les 4 principals varietats d'abelles més conegudes són:

 

  • A. mellifera mellifera. Originària d' Europa del Nord i del centre- oest de Rússia fins a la península Ibèrica. És de color marró fosc, tirant a negre.
  • Mellifera ligustica. Que és d'origen italiana és una abella molt popular a tot arreu del món. És de color clara i té llargs segments grocs sobre l'abdomen. És una abella molt docil.
  • Mellifera carnica. Aquesta abella originària dels Alps del Sud d'Àustria és de color marró o gris. És molt popular per a molts apicultors per raó de la seva docilitat.
  • Mellifera caucasica. Aquesta abella de color una mica gris plom és originària de les altes valls del centre del Caucasio.

 

Dins d'una colònia d'abelles es poden trobar l'abella reina , els abellots i les obreres, cadascuna d'elles amb una tasca determinada.

Nom Foto
Mellifera ligustica amlinguistica Foto BioLib
Mellifera carnica amcarnica Foto wikipedia
Mellifera caucasica amcaucasica Foto uniprot

 

Font: abejasbierzo
Segueix-nos a Facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar