Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

  • L'1 de desembre entra en vigor la prohibició de quatre pesticides tòxics per a les abelles
  • És una prohibició restringida als cultius i cereals d'hivern
  • Informes científics avalaven que les abelles intoxicades per aquests químics produïen paràlisi i fins a la mort

 

 

L'escarabat verd - RTVE.es 2013.11.11

 

El proper 1 de desembre entra en vigor la prohibició de quatre pesticides tòxics per a les abelles de la família química dels neonicotinoides. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, EFSA, ha vetat l'ús del imidacloprid, la clotiadina, el tiametoxam i el fipronil, insecticides sistèmics habituals en les llavors tractades dels cultius de blat de moro, cotó, colza i gira-sol. Durarà dos anys, però és una prohibició restringida als cultius i cereals d'hivern, considerats inofensius per a aquesta important pol·linitzadora en temps d'hivernada. La Comissió Europea va basar la seva decisió emparada en informes científics que avalaven que les abelles intoxicades per aquests químics els produïen paràlisi i fins a la mort. I podria ser una de les causes principals de l'anomenat síndrome del despoblament dels ruscos.

 

El nostre país pateix les conseqüències del declivi de les abelles d'una manera alarmant. Som el principal productor de mel a la Comunitat Europea i hi ha més de dos milions i mig de ruscs. L'apicultura és una activitat ramadera cada vegada més professionalitzada i des de fa sis anys els apicultors observen, incrèduls, com les abelles pecoreadoras dels seus quadres perden el sentit de l'orientació, no tornen a les piqueras o cauen fulminades al camp. A més de ser pastura fàcil de patologies oportunistes com la varroasi o el nosema cerenae, un virus i un fong que han reduït fins a en un 35% les poblacions d'algunes explotacions apícoles.

 

L'explicació d'aquest declivi i les maneres d'enfrontar no tenen una resposta unànime. D'una banda, científics de Greenpeace advoquen per una prohibició major ia més llarg termini dels pesticides i, d'altra, AEPLA, l'associació que uneix responsables de la producció i distribució de fitosanitaris químics considera desproporcionada la prohibició. Hi ha discrepàncies d'alt calat entre investigadors de diferents centres científics, com el del Laboratori de Patologia Apícola al Centre Agrari de Marchamalo i les tesis del Departament de Zoologia de la Universitat de Còrdova, entre d'altres.

 

La investigació científica sobre les patologies apícoles i el comportament en camp de les nostres abelles és vital per trobar una solució a curt ia llarg termini per als nostres apicultors... i la sostenibilitat del nostre medi ambient.

 

Veure Vídeo en Idioma espanyol

video rtve


 

Font: RTVE
Facebook: Apicultors Gironins Associats

Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar