Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

floryabeja Foto magrama.gob.esAbella amb les potes carregades de pol len sobre xicoira (Cichorium intybus)

 floryabeja Foto magrama.gob.es

La flora melífera En sentit estricte, una planta melífera és aquella que produeix flors que segreguen nèctar o origina melasses. Tanmateix, aquesta definició s'hauria d'estendre a totes aquelles plantes que produeixen pol·len aprofitable per les abelles. Cal matisar, però, que no tots els nèctars que produeixen les plantes amb flors són accessibles per a les abelles. Les espècies que tenen una corol·la amb pètals soldats en tub llarg emmagatzemen el nèctar al fons de la seva flor i només és accessible per a insectes com per exemple els lepidòpters (papallones), que tenen una trompa més llarga que la de les abelles o d'altres himenòpters.

 

A Catalunya, hi ha aproximadament 250 espècies que s'han catalogat com a plantes mel·líferes, és a dir, que són visitades amb assiduïtat per les abelles a la recerca de nèctar, pol·len i melasses. No obstant això, des del punt de vista de l' apicultor que vol produir mels monoflorals (les més apreciades pel consumidor) és molt important la selecció correcta dels assentaments dels abellars. En el lloc de la unitat productiva ha d'haver una extensió important de la planta a partir de la qual es vol produir mel monofloral.

 

L'altre requisit important és la meteorologia, una bona floració acompanyada d'unes precipitacions i temperatures òptimes garanteixen produccions de mel excepcionals. De totes maneres, no hi ha dos anys iguals pel que fa al règim de temperatures/precipitacions, i per tant les produccions de mel sempre són incertes i lleugerament diferents a nivell interanual.

 

A la figura 2 es fa una relació de les plantes amb més interès apícola a Catalunya, indicant per a cadascuna d'elles el grau d'interès en la producció de nèctar, pol·len i melasses.


Font: magrama.gob.es
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar