Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

abejaenflor Foto elconfidencial - Flickr Usuario John Lodder La reducció de l'activitat mitocondrial en abelles exposades a fipronil i imidacloprid és la principal conclusió de l'estudi realitzat per científics de la Universitat Estatal Paulista en Dracena i Són Paulo i la Universitat de São Paulo en Riberao Preto.

 

 

La investigació, publicada a Environmental Toxicology and Chemistry es va centrar en l'estudi dels efectes d'aquests dos plaguicides en el funcionament bioenergètic de mitocondris aïllades dels caps i el tòrax d'abelles africanitzades. Aquesta inhibició de la bioenergètica mitocondrial, comporta una energia cel·lular empobrida i pot explicar, assenyalen els autors, la toxicitat d'aquests compostos per a les abelles.

 

Els mitocondris són les "centrals elèctriques" d'una cèl·lula, generant la major part de trifosfat d'adenosina (ATP), que s'utilitza com a font d'energia química. Els músculs de vol d'abelles depenen en gran mesura dels alts nivells de consum d'oxigen i el metabolisme energètic; l'ATP és fonamental per contraure els músculs durant el vol.

 

Així, segons explica l'investigador Daniel Nicodem, autor principal de l'estudi, "si alguna cosa surt malament la producció d'energia es veu afectada"; "Igual que en un avió, les abelles necessiten combustible net per poder volar".

 

Mentre que en els nivells subletals, el dany dels insecticida pot no ser evident, tot i aquestes exposicions a baix nivell, contribueixen a la incapacitat d'una abella per alimentar-se i tornar al rusc.

 

Nicodem, recorda també que altres estudis ben documentats han assenyalat efectes subletals relacionats amb la conducta d'aquests insectes, "fins i tot uns pocs nanograms d'ingredient actiu pertorbaven el sentit del gust, l'aprenentatge olfactiu i l'activitat motora de les abelles"


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: apiculturaiberica
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar