Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

Abeja Foto ciberdroideEl procés es desenvolupa amb més freqüència: Quan l'aigua escasseja

 

Intoxicació per consumir pol · len en excés

Per Orlando Válega

  • Mal de Maig: Aquesta malaltia es presenta com una síndrome (conjunt de signes) que ataca les abelles adultes, especialment a les dides, que han de consumir gran quantitat d'aliment per mantenir una bona secreció de les glàndules hipofaríngeas (productores de gelea reial). Quan per altres circumstàncies es produeix un desequilibri entre la cria i les abelles nodrisses que l'alimenten, aquestes intenten compensar aquesta falta d'equilibri amb una major ingestió de pol·len, que no poden diluir per falta de líquid. Segons alguns autors, la malaltia es presenta per les toxines alliberades del pol·len més o menys alterat, que s'acumulen a l'intestí i originen paràlisi. Altres autors indiquen que la malaltia es deu a la ingestió d'alguna espècie de pol·len tòxic de "fals castanyer de l'Índia", que proporciona pol·len amb presència de esculina i saponina, aquesta última molt tòxica a baixes concentracions (0,2 per mil).

 

El procés es desenvolupa amb més freqüència: Quan l'aigua escasseja, per exemple quan les condicions meteorològiques impedeixen la sortida de les abelles, o bé perquè l'abellar està en un assentament no proveït de fonts d'aigua, o una absència perllongada de melada. En aquests moments si hi ha un gran consum de pol·len, aquest s'acumula en l'ampolla rectal i en l'intestí mitjà, augmentant la concentració del contingut intestinal i adquirint una major consistència. L'obstrucció intestinal té com a conseqüència que augmenti en l'aparell digestiu la càrrega de toxines produïda per la flora intestinal (bacteris i fongs).

 

  • Els símptomes són: Cessa completament o no la defecació, el que comporta a una dilatació i enduriment de l'abdomen de les abelles, produint tremolors amb moviments rotatius, que poden afectar poques ruscs o totes alhora. El vol d'aquests abelles pot ser impossible per compressió dels sacs aeris. En alguns casos es presenta alopècia (caiguda del cabell) que dóna a les abelles un aspecte de negre betum.

 

El diagnòstic, de vegades costa establir per la semblança amb altres malalties més greus (nosemosis i enverinaments amb productes químics). Clínicament es pot sospitar de la malaltia per l'abdomen dilatat i dur. En laboratori es pot examinar la consistència del contingut intestinal de les malaltes, que es presenten com a masses pastoses, amb un elevat acumulació de grans de pol·len sencers o parcialment digerits.

 

El tractament es basa en la fluïdificació del contingut intestinal proporcionant un xarop de sucre i aigua en relació de 1:3.

 

Es considera que hi ha dues formes del Mal de maig (Broker, W.): 

  1. Forma benigna, en què el tractament consisteix a proporcionar un xarop diluït .
  2. Forma maligna, que provoca la descomposició de l'aliment en l'intestí, la qual cosa fa que mori gran nombre d'abelles amb signes de Mal negre.

 

Intoxicació amb pol·len de Barbatimao

Segons Carvalho (1998), al Brasil ocorre una intoxicació amb pol·len d' Stryphnodendron polyphyllum (el nom vulgar local és "barbatimao") que quan és present en la dieta de les abelles, encara en baixes dosis (0,04% de pol·len tòxic en la dieta produeix una mortaldat del 50% de la cria, que constitueix el 0,07% de la dieta, la mortaldat arriba al 90%), presentant una simptomatologia similar a la cria sacciforme, i aquesta situació ha portat a anomenar aquesta intoxicació com "Cria ensacada brasilera".


Nota: Les opinions expressades per l'autor no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: beekeeping
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar