Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

hormigasArnes de la CERA
Les arnes, femelles d'orelles o alevillas de la cera, són insectes de l'ordre dels Lepidòpters que tots els anys causen enormes pèrdues econòmiques als apicultors de tot el món per la gran quantitat de bresques que destrueixen. A Centreamèrica, el problema és particularment seriós, atès que en els països de l'àrea preval el clima tropical que és el que més afavoreix el desenvolupament d'aquesta plaga.

 

La presència d'arnes a les arnes, obeeix a un descuit de l'apicultor, ja que només ataquen colònies febles o abandonades, o bé apareixen en alces emmagatzemades que no van fumigar, o que no es va fer en la forma correcta.

 

Les arnes que més mal causen a les bresques són l'arna major de la cera o Galleria mellonella i l'arna menor de la cera o ACHROIA grisella. Les arnes femelles, posen els seus ouets dels que emergeixen larves que es mengen el centre de les cel de les bresques, arribant a destruir completament.

 

La larva deixa túnels, seda i borrissol a mesura que avança. Aquests túnels són fàcils de detectar quan s'examinen les bresques. Les larves tenen un color blanc-grisós. Després, la larva teixeix un capoll espès i blanc a la fusta dels bastidors o de les caixes, per la seva transformació en crisàlide. Els capolls deixen impressions marcades en la fusta, el que també d'teriora l'equip. Els adults mesuren gairebé una polzada, amb un ample d'ales major al del seu cos.

 

TRACTAMENT.
La millor arma per controlar aquesta plaga la constitueixen colònies fortes, de manera que els manejos de l'apicultor s'han d'orientar a aconseguir això. Una colònia forta es defensarà i destruirà l'arna.

 

Els bresques emmagatzemats estan molt exposats a l'atac de l'arna, particularment aquells que es van usar per a la cria. Els bresques buits s'han d'emmagatzemar en alces dins d'un celler. Les alces amb bresques hauran d'apilar en grups de 6 a 12 sobre un pis o placa llisa. Els espais entre les alces hauran de segellar amb "cinta adhesiva", o bé es cobrirà la pila d'alces completa amb un plàstic perquè no penetri aire i els gasos del producte no s'escapin 100 gr. de paradiclorobenzè, es col·locarà sobre un tros de cartró o paper sobre del els capçals dels bastidors de l'alça superior. Després es col·locarà una alça buida sobre la qual té el paradiclorobenzè en cas d'haver fet servir "cinta adhesiva" (cinta de lampista) es segellarà amb la cinta. Si s'utilitza un plàstic, no hi haurà necessitat de posar aquesta alça addicional. S'ha de repetir el tractament a les 2 setmanes per destruir les larves que hagin nascut, ja que el paradiclorobenzè no actua contra els ouets.

 

Abans de tornar a col·locar els bastidors en els ruscs s'hauran de deixar a l'aire perquè es ventilin durant dos dies.

 

Els bresques emmagatzemats també poden tractar-se amb cultius d'un agent biològic, el Bacillus thurigensis, que es ven en botigues veterinàries. Aquest bacil ataca les larves de tots els lepidòpters i controla la població al punt que les bresques poden ser deixats a la intempèrie sense danys considerables.

 

Exposant les bresques a temperatures de -7 ° C. per 5 hores, o de -15 ° C. per 2 hrs., s'eliminen totes les etapes de la alevilla. Això és molt efectiu en el control de les larves de les alevillas en la producció de mel en bresca.

 

D'aquesta manera s'elimina completament el problema de les alevillas sense haver d'exposar les bresques a cap producte químic. Els bresques poden ser posats en bosses plàstiques, col·locats al congelador d'un refrigerador i després poden ser remoguts i emmagatzemats per temps considerable sempre que no s'obrin les bosses.

 

FORMIGUES
Algunes espècies de formigues arriben a envair les arnes, però si la colònia és prou vigorosa i té accés a tots els racons del rusc, podrà repel·lir sense problema a les formigues. Els productes químics per espantar són variats i el distribueixen els establiments que expenen químics d'ús agrícola, s'escampen a terra al voltant del rusc. Cal evitar excessos ja que podrien afectar les abelles.

 

Una altra manera de controlar l'atac de les formigues, és col·locant els ruscs sobre bases les potes descansin a l'interior de pots o recipients plens d'aigua.

 

DÍPTERS
* Miasis
Les somiasi són parasitosis causades per mosques. Tot i que s'han reportat casos de mosques o les seves larves parasitant les abelles de moltes parts del món, poc s'ha estudiat el seu cicle evolutiu, epizootiologia i control. Entre els gèneres de mosques que es coneixen com a paràsits de les abelles en alguns països de l'Area, hi ha el Wintemia i el Melaloncha.

 

En general, la parasitosi es pot presentar afectant les abelles adultes oa les larves.

 

1. Miasis en abelles adultes: Algunes espècies de mosques dipositen les seves larves sobre el tòrax o l'abdomen de les abelles, aparentment tenint preferència per abelles debilitades o moribundes. Les larves de les mosques aconsegueixen penetrar l'exosquelet, allotjant-se en l'interior de l'abella de els teixits s'alimenten.

 

2. Miasis en larves de les abelles: Les mosques gràvides aconsegueixen burlar la vigilància de les abelles i penetren fins al niu de cria on a l'interior de les cel·les i directament sobre les larves de les abelles, dipositen les seves pròpies larves, les quals es s'alimenten de les cries de la colònia afectada.

 

CONTROL.
Fins que no se sàpiga més sobre aquest problema i la seva gravetat, només es poden recomanar algunes mesures de maneig com: Tractar de mantenir ruscs ben poblades, tancar les piqueras a la meitat en les èpoques de major incidència de la parasitosi, tenir les arnes en bones condicions, sense moltes obertures, etc.

 

POLL DE L'ABELLA
L'anomenat "Poll" de l'abella en realitat és un dípter sense ales. El Braula coeca no es considera una amenaça per a l'apicultura encara que pot reduir la postura de la reina si aquesta càrrega amb molts individus.

 

El dípter se subjecta dels pèls de l'abella i s'alimenta del pol·len i nèctar que pren de la proboscis d'aquesta. La femella posa els seus ouets sobre els opercles de cel que contenen mel, les larves fan petits túnels a la cera, passen un període de crisàlides i es converteixen en adults posteriorment.

 

La seva presència ha estat comprovada a Mèxic i segurament també existeix en altres països de clima tropical.

 

CONTROL.
Només si el nombre de dípters és abundant, es recomana tractar a la colònia amb productes com la fenotiazina o els fulls de tabac al fumador.

 

RÈPTILS
Entre els rèptils que poden ser una plaga per a les abelles mel·líferes, hi ha les sargantanes, batracis i altres rèptils. Els gripaus són els depredadors més nocius, poden menjar-se més de 300 abelles cada un en 24 hores. Per evitar aquest problema, els ruscs són aixecades del pis 3/4 de metro. Això contribueix també al fet que hi hagi una millor circulació d'aire sota del rusc, el que augmenta el temps d'ús de l'equip apícola, redueix les probabilitats de malalties i facilita el manteniment del apiari, ja que les herbes no entorpeixen el trànsit de la piquera. Una altra forma de controlar-los és col·locant una tanca de fusta amb tela de galliner d'almenys 60 cm d'alt, al voltant del apiari o bé un tros de tela de mosquitera al llarg de la part inferior de la primera prou ampla per evitar la llengua dels batracis.

 

Existeixen molts altres depredadors i plagues de les abelles mel·líferes de menor importància, com els ocells, vespes, escarabats, aranyes, ratolins, zorrillos, etc., que en realitat revesteixen poca importància econòmica excepte en llocs molt, localitzats.

 

Aethina tumida
L'escarabat Aethina tumida Murray (pertanyent a la família Nititulidae), conegut també com el Petit Escarabat del Rusc és una plaga de recent introducció en el continent Americà i ha ocasionat la pèrdua de milers de ruscs als Estats Units. És natiu d'Àfrica on es considera un problema secundari de l'apicultura, similar al que a Amèrica representen les arnes de la cera.

 

ETIOLOGIA.
L'escarabat adult és petit, mesura de mitjana 5 mil·límetres de llarg i 3 mm d'ample (aproximadament un terç d'una abella obrera). Té forma ovalada, el seu color varia de cafè a negre sent més fosc conforme madura, la seva pell és dura i està coberta per fines vellositats (que dificulten la seva recol·lecció amb la mà); al final de les antenes presenta un lòbul característic.

 

Durant els primers dies els escarabats són molt actius, es mouen ràpidament a l'interior del rusc entre les bresques, sota les tapes i al fons a les parets, posteriorment redueixen la seva activitat i romanen en les parts menys il·luminades del rusc. De mitjana, les femelles inicien la ovoposició a la setmana d'edat. Els ous de l'escarabat són de color blanc perlat i mesuren 1.4 mm de llarg per 0.26 mm d'ample i són dipositats en masses irregulars i en general en buits o petites cavitats de qualsevol part de l'interior del rusc.

 

El període d'incubació varia d'1 a 6 dies. Les larves són blanquinoses, tenen 3 parells diminutes extremitats properes al capdavant, a diferència de les larves de l'arna de la cera (amb les que es puguin confondre, ja que solen trobar-se en infestacions conjuntes), que tenen petits parells de potes uniformement distribuïts al llarg del cos. El desenvolupament de la larva dura generalment de 10 a 14 dies i pot mesurar de 5 mm a 1.2 cm de llarg per 1 mm d'ample. Acabat el seu desenvolupament, la larva es dirigeix ​​cap a la piquera del rusc per caure al pis, enterrar i continuar amb la seva fase de pupa. El període que la pupa roman en el pis és variable i pot durar entre 15 a 60 dies (pel que sembla el tipus de sòl influeix en la durada d'aquesta etapa), encara que la majoria dels escarabats emergeixen després de 3 a 4 setmanes, abandonant el pis pel mateix canal que van formar quan es van enterrar per empupar.

 

Els escarabats s'alimenten de pol·len mel i larves d'abelles, encara que molt probablement també consumeixin els ous de les abelles i fins i tot dels propis escarabats i poden viure des d'uns dies fins a sis mesos.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: sagarpa.gob.mx
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar