Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Multiplicació de l'abellar

abejas

Buscant reines, enjambrazón, captura d'eixams, partir la colònia a la primavera y mètodes de enjambrazón artificial

 

 

  • Enjambrazón.

Es realitza a la primavera, quan apareixen els abellots ja que són necessaris per fecundar les reines. Es pot fer amb ruscos o amb nuclis. El nucli és un rusc petit d'1 a 6 quadres. Els mètodes de multiplicació de l'abellar són tres:

 

1. Captura d'eixams. Consisteix en seguir un eixam natural fins que s'aturi i amb ajuda d'un polvoritzador amb aigua ficar-les en qualsevol recipient fins portar-lo al abellar.

 

2. Partir la colònia a la primavera. Consisteix a treure la meitat dels quadres d'un rusc i traspassar-los a una altra buida. Els buits s'ompliran amb quadres buits. No és un mètode adequat.

 

3. Mètodes de enjambrazón artificial. Són els més emprats i es poden seguir dues tècniques diferents:


       3.1  Buscant reines. Bàsicament es tracta de provocar la enjambrazón a la colònia partint un rusc mare fort que tingui entre 6 o 7 quadres de cria o larva. S'agafen d'una altra rusc dos quadres que tinguin cries operculadas, amb pupa de l'abella i nodrissa, i aquests dos quadres es col · loquen en l'alça de ruscs Langstroth o Dadant. També convé deixar la reina a la cambra de cria, i entre l'alça aquesta col · locar un excluidor de reines. Als 6 dies es col · loquen dos quadres més amb cries operculadas i això provoca la enjambrazón a les 2-3 setmanes. Quan vegi que les cel · les reals estan operculadas desfem rusc mare i tindrem tantes ruscs filles com cel · reals tinguem operculadas més un. D'aquestes arnes mares afegim dos quadres amb cria i obreres joves o nodrisses, dos quadres amb mel i la resta de quadres buits, fins a completar una nova colònia.


 

Font: elpais
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar