Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

Nectar Foto mediahexEl nèctar és el líquid ensucrat que recullen les abelles de les plantes i que serà després convertit en la mel. La part de la planta on es troba el nèctar es diu nectario i està a l'interior i cap a la base de les flors, en molta menor quantia algunes plantes disposen de nectaris extraflorales.

 

El nèctar és una solució formada principalment per sals minerals, aigua i sucres segregats per les flors, de composició química complexa.

 

El nèctar literalment és un oasi de sucre i com a bon oasi es compon bàsicament d'aigua, acompanyada de tres sucres predominants: glucosa, fructosa i sacarosa; per tant, és una font d'hidratació rica en carbohidrats. No obstant això, la seva composició també inclou petites quantitats d'alguns aminoàcids, proteïnes, greixos i minerals, que fan d'aquest un suplement alimentari natural. Si bé la composició bàsica de sucres no varia, la proporció sí que ho fa entre les diferents espècies de planta.

 

La composició del nèctar és variable segons les fonts florals de la qual provenen, tant en contingut d'humitat (30 a 75%) com en percentatge de sucres i sals minerals, proteïnes. olis volàtils i altres substàncies. A més aquesta variació pot ser deguda a factors ecològics com ara temperatura ambient, humitat, llum, i terra. Els sucres més importants són la sacarosa, la glucosa i la fructuosa o levulosa.

 

Composició del nèctar: És molt similar entre les diferents
espècies botàniques:
• Aigua: 70 - 92%
• Sucres: Segons espècie, existeixen 3 tipus
(a) Sacarosa dominant
(b) Fructosa + glucosa dominants
(c) balancejada (1/3 sacarosa + 1/3 fructosa + 1/3
glucosa)
• Altres substàncies: Sales minera
els, substàncies aromàtiques,
vitamines, pigments, pol·len, etc

 
Podríem dir que el nèctar és un producte de luxe de les plantes, ja que produeix quan es troben amb abundància de reserves i òptim estat vegetatiu, l'aparició i abundància és la resultant de complexes condicions que han optimitzar per a l'espècie vegetal que el proveeix.

 

La melada és la secreció ensucrada que traspuen els fulls de certs vegetals.

 

La ligamasa és un producte també dolç que produeixen algunes espècies de pugons per transformació dels sucs cel·lulars que xuclen a les plantes, i excreten a través de glàndules dorsals.

 

Les abelles els prenen de les fulles on es dipositen. Aquests sucs són inferiors al nèctar.

 

L'abella col·lecta més sucs de diferents fruites aprofitant les danyades per altres animals, calamarsa, etc, atès que els seus òrgans bucals no són capaços de trencar les cutícules d'aquelles.

 

Les abelles efectuen una selecció constant de les flors pertanyents a diferents espècies vegetals, sempre seleccionen les que proporcionen nèctar més abundant i de més concentració.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fontinfogranja, biodiversidad.gob.mx, ual
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar