Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

hormigas Foto profinalDiferents mètodes per evitar que generin inconvenients en la nostra producció.

 

Les formigues solen ser visitants assidus dels ruscs i en alguns casos poden ocasionar greus inconvenients productius, depenent fonamentalment de l'espècie i de tota atenció li presti l'apicultor.


Les negres busquen la calor de la colònia per dipositar els seus gegantins ous, utilitzant el rusc com una mena d'incubadora. En alguns casos, s'ha comprovat que aquests insectes són un visitant agradable per a l'abella; això es dedueix perquè cap de les dues espècies ataca a l'altra i fins i tot es creu que l'àcid fòrmic que allibera la formiga els serveix a les mieleras de acaricida contra la varroasi. Tot i que la incomoditat pot arribar a ser per a l'apicultor al moment de revisar les ruscs.


Però les comunament anomenades vermelles, les miraments, poden provocar l'estrès d'una colònia, l'abandonament del rusc i fins a destruir, en pocs dies, una família sencera devorant larves, pupes, abelles adultes i la mel que hi ha en les bresques.

 

  • Com combatre?

Escampar al voltant de les arnes, o dins d'elles, productes naturals que són de gran desgrat per les formigues, com pebre caiena en pols, fulles de nébeda, de crisantem, de noguera negre o sofre en pols és una estratègia per allunyar les formigues del abellar.


Mantenir el terreny lliure de vegetació també és vàlid ja que les formigues prefereixen niar en sòls coberts i no els agrada recórrer grans distàncies sense protecció, des del seu niu a la font d'aliment.


També és important eliminar les caixes deteriorades o abandonades i les bresques vells amb restes de mel i pol·len. Un abellar net no és molt atractiu per a les formigues, i un fort pot reaccionar-hi i aniquilar, sense que sigui necessària la intervenció de l'home.


Una altra estratègia valida és la utilització dels cavallets on molts productors col·loquen els ruscs.


Un mètode consisteix a fabricar embuts de llauna, que es poden fer amb recipients d'oli per a actuacions.


Es treu el fons i la part de dalt de l'envàs i després l'hi renta bé per eliminar els residus que puguin haver quedat. Amb aquest material es fan cons i es col·loquen en les potes dels cavallets. La boca de l'embut s'ubica per sota, és a dir queda com un embut invertit, i d'aquesta manera no hi ha possibilitat que les formigues grimpin.


Una altra estratègia és embolicar les potes dels cavallets amb llana, però té el desavantatge que quan plou s'endureix i les formigues poden pujar amb facilitat.


Una altra de les formes de prevenir que les formigues arriben a les colònies d'abelles, és col·locar les potes dels cavallets dins d'una llauna amb aigua o kerosén, en aquest cas cal evitar que la pastura alt es recolzi amb els ruscs ja que així les formigues també podran accedir a la presa.

 

  • Utilització de mataformigues

Quan es recorre a aquests productes es recomana que siguin biodegradables. Els mateixos es poden aplicar a la base dels cavallets o fins en les mateixes ruscs, però no en totes.


Un rusc, que ha estat prèviament envaïda, pot servir d'esquer per mantenir les formigues atrafegades i evitar que molestin les altres colònies.


Els insectes continuaran en aquest rusc i es concentraran a la mateixa. Una vegada que la víctima ja està amb una quantitat considerable de formigues s'aplica hormiguicida, i es maten els insectes. Aquesta colònia estarà danyada però no la resta de l'abellar.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font:   api-cultura
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar