Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

frutas Foto 324Què passaria si les abelles i altres insectes pol·linitzadors desapareguessin? Aquesta és la pregunta que ha volgut contestar Greenpeace en un informe sobre la disminució del nombre d'aquests animals. I la seva resposta és demolidora: podríem arribar a perdre tres quartes parts dels aliments que cultivem. L'entitat ecologista alerta del risc que els pesticides acabin amb les abelles i altres insectes pol·linitzadors. Prediu que desapareixerien fruites com el meló, la síndria, la pera o l'atmella.

 

Aquesta és la primera vegada que s'ha avaluat l'impacte que tindria el descens del nombre d'abelles a l'estat espanyol. Segons l'estudi de Greenpeace, Catalunya seria la segona comunitat autònoma més perjudicada. Sense abelles i altres pol·linitzadors, els conreus d'alguns productes clau en l'economia catalana caurien en picat.

 

El responsable de la campanya en agricultura de Greenpeace Espanya​, Luis Ferreirim, afirma que "el principal productor estatal de pomes, peres, préssecs, nectarines i kiwis podria veure reduïda la seva producció fins a un 90%".

 

321 milions d'euros en joc

L'activitat pol·linitzadora s'ha valorat en 321 milions d'euros a Catalunya. Per això, i també pel valor que té per a la biodiversitat, hi ha una gran preocupació a escala mundial pel declivi que s'observa en les poblacions d'abelles. Es calcula que a Espanya és d'entre el 20 i el 40%, però malgrat la importància del problema encara hi ha moltes incògnites sobre la qüestió.

 

El president d'Apicultors Ecològics Associats, Jaume Cambra, creu que "el que seria bo, desitjable, és que hi hagués una dada oficial científica per regió, per països, per saber on estem, perquè si no es això es fa difícil de quantificar".

 

Per què moren les abelles?

Hi ha diversos factors relacionats amb la mortaldat d'abelles. L'ús de plaguicides en l'agricultura convencional és probablement el més important. L'any passat, la Unió Europea va limitar l'ús de quatre d'aquests productes, però Greenpace demana que, abans del 2017, se'n prohibeixin 319 més per la seva perillositat. És més, consideren que, per revertir la situació, el 2050 tota l'agricultura que es fes a Espanya hauria de ser ecològica.

 

Vídeo en Català i Castellà

video 324


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: 3/24.cat
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar