Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

trashumancia Foto colmenaressuyaiÉs la pràctica d'explotar els productes apícoles en diferents llocs o zones d'una regió o del país, amb el mateix grup de ruscs en diferents èpoques de l'any, sota el compliment estricte d'un calendari de floració melífera prèviament elaborat en base a una investigació de camp, sota normes i cànons legals establerts per a l'efecte -quan hi ha- i prenent totes les precaucions pertinents, a fi d'evitar dificultats, conflictes, pèrdues econòmiques, contratemps, etc.

 

En altres paraules, no és més que, portar els ruscs d'un lloc, on la floració melífera o nectarina ha complert amb el seu cicle a un altre que comença i ens garanteixi una abundant alimentació per a les abelles en un període climatològic favorable per a l'activitat productiva. Això últim té relació amb la lluminositat, humitat atmosfèrica, temperatura, vies d'accés, etc.

 

Aquesta actitud, que de per si és exigent, té repercussions en la productivitat no només en el camp de la mel, el pol·len, pròpolis, la cera, la gelea reial, sinó en el creixement de la població de les colònies que és un fenomen determinant per a l'èxit de l'explotació a la qual ens referim. No obstant això, no cal ignorar els riscos a què està subjecta aquesta activitat, generada per factors adversos. L'apicultor experimentat coneix plenitud les exigències del maneig tècnic i adequat de les abelles en funció d'una producció, sinó abundant, almenys satisfactòria, en el context econòmic. En altres paraules, perquè es consideri un negoci, la producció ha de donar utilitats després de cobrir les despeses d'inversió, maneig i manteniment de l'abellar, comercialització del producte, etc.

 

 

  • Exigències de l'apicultura itinerant

Això té relació amb els temes de reproducció, cicles biològics, alimentació, mecanismes de defensa, espais de vols i recorregut, docilitat o agressivitat dels insectes, influència de factors intrínsecs i extrínsecs, etc.

 

Sense voler abundar en paraules, intento resumir alguns aspectes concernents a l'Apicultura Itinerant, per tal d'aportar elements bàsics sobre el tema per a aquelles persones que s'inicien en aquesta activitat de perspectives il·limitades:

 

a.- Coneixement ponderat a prop del comportament biològic de les abelles en el seu ambient natural com a part constitutiva de la naturalesa.

 

b.- Experiència en el maneig dels ruscs. Tema que involucra diverses activitats específiques com ara: ubicació i instal·lació de l'abellar , revisió de ruscs, control de plagues i malalties, collita de productes, ús adequat d'implementos, extracció de mel, etc.

 

c.- Coneixement real a prop de la flora melífera o nectarina per a la producció de mel, de les flors que contenen quantitats apreciables de pol·len, de les plantes que secreten resines per a l'elaboració de pròpolis, de les plantes tòxiques que poden perjudicar la vida de les abelles, dels cultius agrícoles de la zona que necessiten fumigacions i els pesticides són un perill fatal, etc.

 

d.- Pràctica en el transport de ruscs: ús de materials adequats i de qualitat, embalatge de ruscs i les seves respectives seguretats, embarcament i desembarcament, etc.

 

i.- Discerniment a prop de la cultura dels veïns on es va a instal·lar els abellars. Això és de gran importància en relació a l'acceptació o rebuig a les abelles. En regions del sub tròpic i tròpic seus pobladors no tenen por a la picada de les abelles per citar un exemple, el que no succeeix a la Serra, etc.

 

A més del anotat cal considerar alguns altres aspectes que s'han de prendre molt seriosament si es vol fer Apicultura Itinerant:

a.- Infraestructura disponible i utilitzada: cavallets, remolcs, camions, sales mòbils d'extracció, etc.

 

b.- Personal especialitzat o treballadors disponibles per al embarcament i desembarcament dels ruscs, etc.

 

c.- Mecanismes de seguretat per el transport d'arnes: assegurances, sunchos, caps, etc.

 

d.- Calendari de floració, anàlisis financeres, contactes previs amb propietaris de terrenys i els contractes d'arrendament, etc.


Nota: Les opinions expressades per l'autor no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: monografías
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar