Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

apicultorPublicat el divendres, juny 21, 2013 00:23
Escrit per LaDiscusión

 

* Demanen homologar prohibició de pesticides per aturar mort d'abelles

 

* Iniciativa busca igualar mesura presa a la Comissió Europea. Tres plaguicides estan en la mira de les autoritats.

 

Un projecte d'acord, que sol · licita al Ministeri d'Agricultura replicar "la recent decisió de la Comissió Europea (inclosos països que integren l'OCDE) de prohibir per dos anys l'ús de tres plaguicides per afectar el cicle vital de les abelles i els seus efectes positius en l'agricultura ", va ser aprovat per la cambra alta.


El senador per Ñuble Alejandro Navarro, autor de la iniciativa, va precisar que també la sol · licitud demana que "fent ús del principi de precaució i dels estudis que donen compte de l'ús dels mateixos plaguicides a Xile, adoptar les mesures que permetin protegir la vida les abelles i reduir l'impacte de la Síndrome de Despoblació de les Colònies que ja afecta altres països del món ".


Navarro ha precisat que "científics nord-americans van qualificar l'any 2012 com el pitjor any en la història de l'apicultura a causa que les abelles estan desapareixent en aquest país a un ritme vertiginós, el que podria provocar una crisi alimentària. Segons estimacions, el 2012 la població d'abelles en aquest país es va reduir en un 50%. Es tracta d'un fenomen que ve des de 2006 i que s'ha denominat Síndrome de Despoblació de les Colònies (CCD) i que no només es registra als EUA sinó per tot el món ".


Les abelles són responsables de la pol · linització del 90% dels cultius comercials a nivell mundial i aquesta pol · linització depèn un terç de la producció dels aliments bàsics, es pot entendre la rellevància de la desaparició d'aquests insectes. El CCD es manifesta per la desaparició d'abelles obreres adultes de les seves colònies, deixant en elles la reina, les abelles obreres joves, la cria, el nèctar i pol · len. Les abelles es desorienten al sortir al camp i no tornen a la seva colònia. Aquest fenomen pot devastar una colònia d'abelles en qüestió de setmanes.

 

  • Què les està matant?

Segons el parlamentari, "recentment un estudi de la Comissió per al Control de la Seguretat Alimentària de la Unió Europea va confirmar que la causa de la mort en massa de les abelles és l'ús d'un tipus particular de fertilitzants anomenats neonicotinoides. Per cert, també s'han assenyalat com altres causes potencials l'avanç de la frontera agrícola, la desforestació i el creixent desenvolupament urbà, que redueixen les fonts alimentàries per a les abelles, al que se suma el canvi climàtic ".


En l'actualitat a Xile hi ha aproximadament 450.000 ruscs, distribuïdes en 10.450 apicultors. La mitjana de producció per rusc és estimat en 25 kg. i el consum per càpita nacional no supera els 100 grs / habitant / any, el que representa una producció mitjana de 11.200.000 kg. anuals. L'exportació aconsegueix prop de 9.000 tones per any.


Font: Ladiscusion
Segueix-nos a facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar