Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

Abejamuerta Foto lagacetaS'ha demostrat que aquests plaguicides (clotianidina, imidacloprid i tiametoxam) són perjudicials per a la població europea d'abelles mel · líferes.

 

Agències, 14/06/2013, 11:20 h

 

La salut de les abelles: a partir l'1 de desembre de 2013 restringeix l'ús de plaguicides a la UE. La Comissió ha adoptat la restricció de l'ús de tres plaguicides pertanyents a la família dels neonicotinoides.


S'ha demostrat que aquests plaguicides (clotianidina, imidacloprid i tiametoxam) són perjudicials per a la població europea d'abelles mel · líferes. La restricció entrarà en vigor l'1 de desembre del 2013 i es revisarà com a màxim en un termini de dos anys. Aquests plaguicides s'empren en el tractament de plantes i cereals atractius per abelles i altres pol · linitzadors.

 

«Fa un mes, arran de l'elevat nombre de riscos detectats per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, em vaig comprometre a fer tot el possible per protegir la població d'abelles mel · líferes. Les restriccions que avui adoptem són la resposta a aquest compromís i marquen una nova fita en la lluita per garantir a les abelles mel · líferes un futur saludable perquè les abelles exerceixen dos papers importants, com a productores de mel, però sobretot com pol · linitzadores. Prop del 80% de la pol · linització és obra de les abelles, un procés natural que no comporta cap cost », ha afirmat avui Tonio Borg, comissari europeu de Salut i Política de Consumidors.


La mesura que ha adoptat la Comissió forma part de la seva estratègia global1 per posar límit a la disminució de la població d'abelles a Europa. Des de la publicació el 2010 de l'estratègia de la Comissió sobre la salut de les abelles, s'han pres o estan en curs de realització una sèrie de mesures, Aquests són els següents: la designació d'un laboratori de referència de la UE per a la salut de les abelles, una major cofinançament de la UE dels programes nacionals d'apicultura i el cofinançament d'estudis de vigilància en 17 Estats membres voluntaris (el 2012 es van destinar a això 3,3 milions EUR) i de programes d'investigació de la UE, com ara BeeDoc i STEP, que estudien els múltiples aspectes que podrien influir en la disminució de la població d'abelles a Europa.

 

  • PROPERES ETAPES

Els Estats membres disposen fins al 30 de setembre de 2013 per retirar o modificar les autoritzacions vigents i adaptar-se a les restriccions de la UE. Únicament poden autoritzar l'ús de les actuals existències de plaguicides fins al 30 de novembre. Les autoritats nacionals tenen la responsabilitat de garantir que s'apliquin correctament les restriccions.


Quant es disposi de noves dades o com a màxim en un termini de dos anys, la Comissió revisarà aquestes restriccions per reflectir-hi els avenços científics i tècnics que es vagin produint.

 

  • CONTEXT

A falta d'un acord per majoria qualificada dels estats membres en el Comitè de recursos del 29 d'abril de 2013, la Comissió va anunciar que seguiria endavant amb les restriccions tal com estableixen els Tractats.
Les restriccions s'apliquen a l'ús de tres neonicotinoides (clotianidina, imidacloprid i tiametoxam) en el tractament de les llavors, en la seva aplicació al sòl (grànuls) i en el tractament foliar de plantes i cereals (a excepció dels cereals d'hivern) que resulten atractius per a les abelles. Seguiran estant autoritzats alguns usos, als quals només tindran accés els professionals. Les úniques excepcions que es contemplen tenen a veure amb la possibilitat de tractar els cultius atractius per a les abelles ja sigui en hivernacle o en camp obert, però en aquest cas sempre després de la floració.


Segons els estudis, els plaguicides són un dels factors que poden afectar la disminució del nombre d'abelles. Altres factors que també poden influir són l'existència de paràsits o altres agents patògens, la manca de medicaments veterinaris o fins i tot el seu mal ús, la gestió apícola, i factors mediambientals com ara la desaparició d'hàbitats i de manteniment o el canvi climàtic.


 

Font: Ecoticias

Segueix-nos a facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar