Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

apicultoresFoto: CRIC


MADRID, 12 juliol (EUROPA PRESS) -

 

   Més d'un centenar d'organitzacions ha demanat al ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, que defensi a la Comissió Europea els dies 15 i 16 de juliol la prohibició del Fipronil, un insecticida que és tòxic per a les abelles.

 

   En total, associacions apícoles, organitzacions agràries, de consumidors, ecologistes i sindicals que sumen fins a 120 entitats s'han unit per demanar que Espanya defensi la prohibició d'aquest insecticida en la reunió del Comitè Permanent de la Cadena Alimentària i de Sanitat Animal i que suposa una nova oportunitat per a la protecció de les abelles i altres pol · linitzadors.

 

   El passat 27 de maig, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès) va publicar el seu dictamen sobre l'avaluació de risc de l'Fipronil per a les abelles.

 

   Entre aquestes conclusions, l'EFSA assenyala que aquest producte planteja "un risc agut elevat per a les abelles quan s'utilitza com a tractament de llavors de blat de moro". A més, l'EFSA apunta una sèrie de mancances en dades disponibles, el que ha impedit avaluar completament els riscos associats a l'exposició a la pols, pol · len i nèctar contaminats, així com altres vies potencials d'exposició.

 

   El Fipronil és un insecticida d'ampli espectre i moderadament sistèmic de la família dels fenilpirazoles, produït pel gegant químic BASF. A la Unió Europea (UE) està autoritzat només en set Estats membres, entre ells Espanya, on s'utilitza especialment com a tractament de llavors de gira-sol i blat de moro i es comercialitza sota el nom REGENT TS. En la seva fitxa de registre a Espanya es pot llegir que és "altament perillós" per a les abelles.

 

   En molts aspectes, els resultats de l'EFSA són similars als originalment presentats per l'Imidacloprid, el tiametoxam i la clotianidina, insecticides de la família dels neonicotinoides, per als quals s'han prohibit recentment certs usos clau a la UE a causa dels riscos que suposen per a les abelles.

 

   Segons aquestes organitzacions, el Fipronil és altament tòxic per als invertebrats aquàtics, així com per les tèrmits, abelles, alguns mamífers i rèptils i fins i tot aus. D'altra banda, pel que fa a les abelles, són cada vegada més les evidències d'una sèrie d'impactes toxicològics addicionals, que inclouen interaccions sinèrgiques amb altres plaguicides (Tiacloprid) i amb el paràsit Nosema. Igual que amb els neonicotinoides també han estat identificats una sèrie d'efectes subletals sobre les abelles, inclosos efectes en l'aprenentatge, en la memòria olfactiva i en la capacitat per detectar les fonts d'aliment.

 

   Les entitats signants consideren que està més que justificada l'aplicació del principi de precaució i la prohibició total i definitiva de l'insecticida Fipronil, com a molt tard a partir de desembre de 2013.

 

   Finalment, insisteixen que és "fonamental també que Espanya pressioni" a la Comissió Europea perquè promogui la prohibició de tots els plaguicides tòxics per a les abelles i altres pol · linitzadors, així com el desenvolupament d'un pla d'acció exhaustiu per salvar les abelles i , el més important, que doni suport decididament a l'agricultura ecològica que afavoreix les abelles i altres pol · linitzadors i ens garanteix aliments sans per avui i demà.


 

Font: europapress
Segueix-nos a Facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

 

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar