Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

abeja Foto revistachacraLa varroasi és la malaltia que més perjudicis causa a l'apicultura. S'estima que al nostre país produeix perdudes d'al voltant de 300 milions pesos anuals.

 

Usualment es suggereix realitzar el monitoratge i control de varroa ni bé hagi finalitzat el flux principal de nèctar. El mes de l'any variarà enormement en funció de la corba de floracions de cada regió. Donada la gran extensió territorial on es poden fer apicultura comercial, es recomana treballar amb la corba de floracions per ajustar les dates del pla de monitorització i control.

Tenint en compte el context en què es registra la gradual pèrdua d'eficàcia dels principis actius acaricides utilitzats, la situació es veu agreujada per l'augment en les dosis de les preparacions il·legals. Aquesta situació requereix estar en alerta en els moments crítics a efectes de minimitzar les pèrdues ocasionades per la varroasi.

Sobre aquest tema, la Dra. Natalia Bulacio Cagnolo, de la EEA Rafaela i del Programa nacional apícola de l'INTA, va expressar "hem rebut informes de prevalences de varroa més altes del que s'esperava per al mes de gener a Centre i Sud de Santa Fe, entre Rius, Nord de Buenos Aires, Nord-oest de Còrdova i en zona de reg de Santiago de l'Estero; moment en què les colònies es troben en plena temporada productiva "i va emfatitzar" donada aquesta situació es suggereix realitzar un monitoratge per controlar les prevalences de varroa en estat forético al gener i principis de febrer ".

Bulacio va comentar que si en alguna rusc del apiari es té, en aquests moments, més del 5% de varroa, el creixement de la població del paràsit serà exponencial per la fi de la temporada ja que es considera que la quantitat d'individus es duplica cada 21 dies.

"Lamentablement, en l'actualitat, comptem amb poques eines per al control que puguin solucionar aquesta situació" va sostenir Bulacio. I va recomanar aplicar àcid oxàlic en la seva formulació aprovada per SENASA en cambra de cria i reiterar el mostreig un cop finalitzat el tractament. També va recalcar que és important que es faci a la cambra de cria a causa que és allà on es troben les abelles nodrisses i majorment els àcars. Si és possible, s'hauria escurçar el període per a l'aplicació del tractament pos collita.

"Sabem que és molt comú que els apicultors esperin aquesta última entradeta de nèctar. Això fa que l'àcar continuï multiplicant sense inconvenients i provoqui danys enormes sobre les expectatives de vida de les colònies d'abelles "va concloure la professional.

Els monitorització i el control d'hora són claus!

La Dra. Bulacio Cagnolo afirma que és molt important NO demorar els mostrejos i els tractaments acaricides. I que retardar les cures portarà més inconvenients a les colònies ocasionant danys irreparables en les mateixes, disminuint per tant la producció i fent que les poblacions d'àcars s'incrementin ràpidament. Això farà que els productes aprovats, amb alta eficàcia, no poden controlar la plaga i quedaran àcars romanents i, d'aquesta manera, obligant a un segon tractament.

monitoreo Foto revistachacra

Exemple d'una corba de floració en la qual s'han establert els moments de monitorització de V. destructor, els possibles tractaments acaricides i els punts crítics.

S'ha de seguir prioritzant el monitoratge i control de final de temporada (considerant-se el monitoratge pre tractament acaricida), realitzar un altre als 10 dies d'haver col·locat el producte (per verificar el seu bon acompliment) i un tercer mostreig després de finalitzada la cura de tardor.

Aquest control a fi de temporada ha de permetre que els ruscos es trobin amb càrregues el més proper a "0%" abans dels 2 últims cicles de cria, ja que aquestes són les abelles que invernarán i necessitem que neixin sanes i amb bones reserves proteiques.

No hem d'oblidar que si posterior als tractaments de tardor encara es manté la cria és probable que varroa torni a ser un risc per la qual cosa s'ha de mantenir el monitoratge. Seguit a aquests monitoratges és important controlar les càrregues parasitàries al començament de la temporada.

Recomanacions

- Per saber quantes mostres realitzar, prengui com a referència la següent indicació:

Més de 60 ruscs al apiari, prendre mostres en el 10% de les mateixes. Si la quantitat és menor a 60, prendre mostres en almenys 6 com a mínim.

- De cada rusc prendre una mostra d'aproximadament 300 abelles. Les abelles es treuen de les dues cares de 3 quadres amb cria oberta. D'aquesta manera ens assegurem que la mostra representi l'estat sanitari de cada rusc.

- Recordeu que no s'han de mostrejar els ruscs ubicades en els extrems del apiari, les zanganeras, ni les òrfenes.

- És fonamental que els mostrejos en cada temporada es realitzen sobre les mateixes arnes. Per això s'aconsella identificar la càmera de cria i el flascó corresponent amb la mateixa marca

- El major percentatge d'infestació obtingut en el mostreig, serà utilitzat com a valor de referència per decidir les mesures a prendre en el apiari.

Tenint en compte el moment de l'any el mostreig serveix per prendre decisions, per exemple, després del tractament de tardor si en totes les mostres s'obtenen infestacions menors a l'1%, es considera que el mateix va ser efectiu. En el cas que els nivells siguin superiors a l'1, consulti al seu assessor tècnic de confiança.

 

Prova de l'ampolla

pruebavaso Foto revistachacra


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fontsrevistachacra
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar