Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

apicultor Foto lafamiliapicolaComportament d'un rusc òrfena (sense reina): La característica que més crida l'atenció és que té molt poca activitat. Si es dóna un cop en un lateral del rusc es produeix un brunzit prolongat en forma de gemec. Per contra, en un rusc forta i proveïda de reina aquest brunzit és immediat, breu i poderós.

 

Maneig de l'espai: El maneig de l'espai interior del rusc és de vital importància per a un desenvolupament harmònic de la família. Ens permetrà avançar o endarrerir un rusc, induir-la a dividir-se o per contra minimitzar els riscos de enjambrazón. Tot depèn del resultat que es vulgui obtenir.

 

Sol passar que l'apicultor en el seu ansietat per avançar el desenvolupament, afegeix material anticipadament. Gairebé amb seguretat aquesta acció aconseguirà l'efecte contrari. L'increment de l'espai ha de ser gradual. Especialment si es tracta de nuclis o paquets d'abelles evolucionant. Per aconseguir el màxim rendiment, s'utilitzen amb freqüència quadres separadors o bastidors de diferents materials. Aquest important element permet reduir la mida de la càmera de cria i anar agregant d'un quadre amb cera estampada per primera vegada. Quan les abelles comencen a obrarlo ia emmagatzemar reserves, recentment s'agrega un altre.

 

Si la intenció és obtenir material viu per fer nuclis o paquets d'abelles, haurem de deixar-comprimides en una sola càmera de cria. Això les induirà a eixamenar, i quan realitzem la divisió de la família les abelles estaran amb el seu màxim potencial per estirar cera.

 

El fum i les abelles: El fum per a les abelles significa perill imminent. Per això, al primer símptoma de fum s'atipen de mel i, un cop sadollades, els seus moviments es tornen maldestres i la seva picada es debilita perquè amb prou feines poden moure l'abdomen. Alhora, el fum actua com a factor de desorganització temporal de la colònia, moment que l'apicultor pot aprofitar per actuar.

 

Edat de les abelles: És relativament fàcil determinar l'edat d'una abella pel seu aspecte més o menys brillant o per l'estat de les seves ales, a mesura que l'abella envelleix, les seves ales s'esfilagarsen i les vores es van estripant.

 

abejapolen Foto lafamiliapicolaTreball de camp d'una obrera i velocitat de vol: Una abella obrera surt del rusc unes dotze vegades al dia, allunyant uns 300 metres. En cada sortida visita entre 100 y150 flors de la mateixa espècie, obtenint entre 50 i 60 mil·límetres cúbics de nèctar.

 

Per obtenir un quilo de nèctar ha de fer uns 14.500 vols i més del doble per aconseguir un quilo de mel. La seva velocitat de vol depèn que vagi carregada (30 km / h) o sense càrrega (65 km / h).

 

Regulació de la Temperatura i la Humitat: Si bé la regulació de la temperatura en un rusc és feta per l'abella automàticament, en moltes zones l'apicultor ho suplementa amb una peça abejas Foto lafamiliapicolafeta de fusta que es col·loca a la piquera disminuint la mida de l'entrada (guarda piquera). Existeixen al mercat diferents models de guarda piquera.

 

 Un altre treball que realitza l'apicultor és la disminució del volum del rusc retirant els cossos o alces superiors i concentrant a les abelles en menor espai o intercalant una membrana (entre tapa), sobre la càmera on es troba la cria, amb la qual cosa facilita la regulació de la temperatura.

 

D'altra banda, si s'observa un rusc rustica o un natural, on construeixen les bresques sense cap intervenció de l'home, es veurà que els faran en posició paral·lela a l'entrada o piquera, actuant el primer bresca com a barrera contra el vent. Aquest tipus de formació es diu d'exposició calenta.

 

El rusc Langstroth, igual que la majoria dels models, posseeix bresques perpendiculars a la piquera pel que se les anomena d'exposició freda. Aquesta ubicació permet que el rusc en dies d'estiu, pugui ventilar amb més facilitat i en zones de molta humitat, la mateixa no es concentri dins d'ella, causant múltiples inconvenients.

 

L'apicultor, pot de vegades fer manejos per permetre l'adequada ventilació en els seus ruscs, col·locant falques entre alça i alça o desplaçant les mateixes per afavorir la circulació de l'aire.


 Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts:   lafamiliapicola
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar