Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

reinas Foto sagarpaEn climes temperats, una reina arriba a viure 5 anys o més, en canvi en regions tropicals o subtropicals seva vida s'escurça considerablement i pot morir a qualsevol edat per diverses raons. Pel que fa les abelles noten la seva absència, inicien la cria de noves reines, escollint algunes larves petites procedents dels ous fertilitzats que la reina hagi dipositat abans de desaparèixer, les quals són alimentades abundantment amb gelea reial per les obreres dides. A més modifiquen les cel·les tornant verticals i les amplien fins a arribar a dimensions de 25 mm de llarg per 9 de diàmetre, comunament denominades cacahuates La larva és de color blanc nacrat molt petita col·locada al fons de la cel·la, suspesa en gelea reial, aliment que rep durant tota la seva vida, que accelera el seu desenvolupament durant els primers dies fins a ocupar l'espai longitudinal de la seva cel·la, després les obreres la operculan, fila un capoll, pren un període de repòs i arriba fins a de pupa durant 7 i mig dies.

 

Als 16 dies de lloc l'ou, la metamorfosi arriba a la seva fi i l'insecte girant sobre el mateix, amb les seves mandíbules curta per sobre de la tapa o opercle i surt de la seva cel·la per la part inferior. La primera reina que eclosiona és atesa i netejada per les obreres; seguida busca les altres cel·les reals per destruir mitjançant una horadación lateral seguida de la seva agulló, i així es constitueix en l'única femella completa de la família. Quan dos o més reines emergeixen simultàniament, traven combat fins que només queda la vencedora.

 

Aproximadament una setmana després de sortir de la seva cel·la, la reina efectua un o dos vols d'orientació que duren entre 2 i 3 minuts, després els vols de fertilització, amb una durada mitjana de 15 minuts buscant les zones de congregació de abellots en vol i efectua la còpula amb diversos d'ells, 10 de mitjana.

 

Dos o tres dies després de l'última còpula la reina posa el primer ou, no torna a sortir del seu rusc, excepte quan eixamena per formar una nova colònia.

 

Com ja és conegut, la reina és l'única femella sexualment apta per a la reproducció, a diferència de les obreres que tenen el seu aparell reproductor atrofiat. Aquesta diferència està determinada per l'alimentació que reben les larves durant el seu desenvolupament, segons siguin destinades a ser obreres o reines, ja que cada huevecillo fecundat pot convertir-se en una o altra.

 

Les larves destinades a ser reines, són alimentades amb gelea real fins que les seves cel·les són opéculadas, les larves destinades a ser obreres reben després del tercer dia un aliment de composició diferent en proteïnes i greixos, des del final del tercer dia el desenvolupament dels ovaris de les larves d'obrera pateix un retard considerable.

 

Durant el seu estat larvari, les reines reben fins 2,000 àpats diaris subministrades per abelles generalment de 3-15 dies d'edat.

 

Les abelles joves estan habilitades per alimentar la cria, a causa del gran desenvolupament de les seves glàndules hipofaríngeas que produeixen la gelea reial. Aquestes segueixen funcionant en les abelles més grans que poden ajudar ha alimentar les larves en cas d'emergència, però no amb el mateix èxit. Aquest és un factor d'importància per a la cria de reines, ja que ha de considerar-se que són indispensables les abelles joves per criar reines de bona qualitat.

 

El moment precís a partir del qual s'obté només una reina, només una obrera no està definit, es coneix que depenent de l'alimentació amb gelea reial i de les hores transcorregudes per triar la larva que serà la futura reina, es pot tenir una gamma d'individus de morfologia variada, des de l'obrera fins a la reina, passant per formes intermèdies a les quals se'ls crida inter castes, per tant, per iniciar la cria de
reines s'han de seleccionar larves molt petites per tal d'obtenir-de bona qualitat des del punt de vista fisiològic.

 

La conservació i multiplicació de l'espècie determina la producció de reines, les abelles obreres joves inicien la criança de reines causa de l'absència o disminució de les Ectohormones o feromones de la reina, que en condicions naturals ocorre en els següents casos:

 

a) Orfandat.
- Quan falta la reina de la colònia per qualsevol circumstància, les abelles no tenen les seves feromones i unes hores més tard trien algunes larves noies d'edat apropiada per alimentar-les amb gelea reial perquè s'origini una altra reina, en aquest cas les cel·les reals es construeixen a l'àrea central de les bresques de cria.

 

b) Reemplaçament.
- Quan per malaltia, traumatisme, senectut o per esgotament de la reserva d'espermatozoides, la postura de la reina no garanteix la conservació del nombre d'individus que formen la colònia, és a dir, quan la postura és deficient les abelles reben menor quantitat de feromones de la reina defectuosa i tendeixen a reemplaçar construint cel reals en les vores laterals o interior de les bresques, la reina deficient ovoposita-hi per donar origen a una altra reina, per reemplaçar-la.

 

c) Enjambrazón.
- Durant l'època propícia en floració i clima i havent crescut molt el nombre d'individus de la família apícola la quantitat de feromona que produeix la reina no és suficient per a totes les abelles, s'inicia el procés de enjambrazón amb la construcció de nombroses cel·les reals que allotgen les futures reines i abans de l'eclosió, surt l'eixam amb la reina vella que formarà una nova colònia d'abelles independent. Generalment les colònies només donen origen a un eixam, tret d'eixams secundaris acompanyats amb reines verges.

 

Si la colònia generarà diversos eixams secundaris, les abelles protegeixen les cel·les reals, perquè no siguin destruïdes per la primera reina que eclosione, la reina mare amb un grup d'abelles forma el primer eixam i surt del rusc; posteriorment sortiran els altres amb menor nombre d'abelles encapçalats per reines verges en aquest cas també les cel reals es construeixen en les vores de les bresques.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font:   sagarpa.gob.mx
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar