Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

apiario Foto diaridegironaSi la zona és prou coneguda i provada, amb ocasió de la visita per observar la floració i els fenòmens naturals, per guanyar temps i diners, s'haurien de portar els cavallets, els mateixos que es deixen instal·lant en els seus respectius llocs, prenent en consideració aspectes d'anivellament en relació als costats laterals, però deixant una inclinació apropiada a un d'ells, al costat de la piquera dels ruscs per permetre l'escorregut l'aigua pluja o la rosada.

 

Els cavallets han de quedar molt bé afirmats per evitar la caiguda dels ruscs provocades per diversos motius.

 
PREPARACIÓ DE LES COLMENAS PER AL TRANSPORT

L'enfocament que donem a aquest tema és específicament en el cas d'aquelles ruscs que estant produint en un lloc determinat, en aquest ha acabat la floració i per tant la producció. En aquestes circumstàncies, l'apicultor previngut que compta amb un calendari de floració, té l'alternativa de continuar produint amb les seves abelles en altres llocs, però per a això ha de realitzar activitats prèvies al transport a fi d'evitar pèrdua de temps, mortalitat d'abelles i una sèrie de conflictes propis d'aquesta activitat.

 
A continuació enumero les més importants, deixant en llibertat la iniciativa i experiència de l'apicultor que és qui defensarà el seu negoci a través de les seves destreses i coneixements:

 

a - Revisió de les colònies i collita de mel. -Aquestes activitats serveixen per comprovar el bon estat de la població, la salut de la reina, la seva capacitat de postura, etc., alleugerir el pes per facilitar la manipulació dels ruscs i deixar preparades perquè les abelles continuïn treballant en el nou lloc.

 

b.- Revisió del material.- Per al transport de ruscos és convenient que les parts constitutives dels ruscs estiguin en bones condicions, és a dir, sense esquerdes ni escletxes ; que els marcs estiguin amb cera, en bones condicions, complets, degudament soldats amb pròpolis, etc.

 

c.- Amarrat i seguretat dels ruscs. -Una vegada que les arnes han estat revisades, collides i estant en bones condicions per al transport , es procedeix a amarrar acuradament per evitar que es desarmin o descuadren en el viatge . Pel amarrat es pot optar pel mètode més conegut i segur, podent utilitzar-se per l'efecte terme fortex de 12 mm de gruix amb argolles per aplicar el joc de politges que ens permet ajustar convenientment o amb sunchos d'embalatge que són molt còmodes i segurs.

 
TRANSPORT

 El transport de ruscs és una de les activitats molt delicades que exigeix ​​molta experiència i preocupació per part de l'apicultor, sobretot per evitar la mortaldat d'abelles per asfíxia, quan les distàncies són llargues i requereix d'algunes hores de viatge. Per evitar aquest fenomen es suggereix utilitzar les trampes recol·lectores de pol·len en comptes de les bases o pisos dels ruscs, pel fet que la ventilació provinent de la part inferior és més eficient. La piquera serà tapada amb un tros d'esponja.

 
Depenent de l'equip a utilitzar-se, l'apicultor haurà de prendre les precaucions necessàries per facilitar aquesta activitat. En el cas d'utilitzar camions, aquests hauran en el possible, estar dotats d'una plataforma amb ganxos en els seus quatre costats per amarrar amb els caps de seguretat als ruscs en cada fila, mantenint una independència total per ajustar els caps a fi d'evitar que es moguin, es descuadren o es desarmin els ruscs en el viatge.

 
Si utilitzem remolcs estacionaris, és a dir, que serveixen tant de suport dels ruscs durant les collites, com per al transport, a més que els ruscs estan degudament assegurades en les seves bases, convé amarrar a cadascuna i per separat per facilitar el transport sense riscos de desarmaments i evitar la mortaldat d'abelles.

 
El transport o trasllat de ruscos, és una activitat molt delicada per les raons ja exposades i per tant, s'ha de prendre el temps necessari per garantir la seguretat de la vida de les abelles, abans , durant i després del transport. Dit així, la velocitat del camió o del vehicle amb el remolc ha de ser tan lenta sobretot en els camins de difícil accés, igual que en les vies de superfície irregular. S'ha d'evitar les parades brusques, els salts en sots. Si les vies són òptimes i si els ruscs estan molt ben assegurades, no importa la velocitat; com més aviat s'arribi, millor.

 
Per al trasllat de ruscos amb piqueras tapades, es recomana fer-ho durant la nit per evitar la calor generada pel sol, que podria provocar asfíxia de les abelles. A més d'obviar la llum del dia que connatural a les abelles a sortir del rusc, evitant que s'amunteguin en les esquerdes, impedint l' entrada de l'aire a l'interior del rusc.

 
DESEMBARCAMENT

 Un cop s'ha arribat al lloc del destí, es procedeix a baixar ruscs i ubicar-les en els seus respectius cavallets instal·lats amb anterioritat. Després es procedeix al destapat pausat de les piqueras, utilitzant fum en forma prudent. Si l'arribada és en hores del matí i amb llum natural, el destapat requereix de major paciència i destresa per evitar picades a animals i persones del lloc per l'excitació que produeix el viatge en les abelles. La enfangada amb mel a la paret del rusc sobre la piquera és una pràctica que dóna bons resultats per reduir l'agressivitat de les abelles.

 
Per tal de prevenir qualsevol accident, és millor prevenir a les persones del lloc demanant-los que no s'acostin a les arnes i que allunyen els seus animals com a mínim el dia del desembarcament per evitar picades que poden resultar fatals.

 
Es recomana mantenir-se en actitud d'observació en el comportament de les abelles, per prendre les mesures convenients en els casos d'agressivitat de les abelles; és per això que recomanem donar-li temps al temps, no s'ha de fer les coses a l'compromís. Seria una actitud d'irresponsabilitat, el deixar als ruscs en el seu nou lloc d'influència i continuar amb el viatge; l'apicultor responsable no evadeix als problemes, els soluciona.

 
L'ús de personal especialitzat per al transport és un aspecte que s'ha de prendre amb la serietat del cas. No és recomanable la improvisació de persones en aquest tema perquè una picada per exemple pot provocar un veritable desastre. És convenient utilitzar incentius, perquè a més de l'exigència en el treball especialitzat normal, cal tenir en compte les hores extres que s'està utilitzant.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fontmonografias
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar