Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

cera Foto cerabellidoProcessi per separat la cera d' opercle, ja que té més valor i és la millor per a estampar. La cera de bresques vells pot usar-se (o vendre) per a altres fins (com fer espelmes)

 

 

Un cop desoperculades les bresques, els opercles es deixaran escórrer en un recipient amb tela de filferro en el fons (una galleda de cambra de cria amb tela de amero de 6x6 clavat a la part de baix) per així obtenir la resta de mel.

 

Així doncs, la cera dels opercles, bresques falses, trencats i/o vells pot processar per obtenir la cera que necessiti en el seu apiari.

 

Per processar la cera ha diferents aparells i tècniques. Alguns d'ells són:

• Fonedors solars
• Fonedors a vapor
• Fonedors elèctrics, etc.

 

També es pot fondre la cera per cocció. Aquest mètode és fàcil i pràctic si segueix aquests passos:

 

1 . Aconsegueixi un tambo de 200 litres i posi-li aigua fins a la primera cintura (una tercera part tambo o el que és igual, 3 o 4 cubetes d'aigua).


2 . Poseu al foc i quan l'aigua estigui tèbia vagi fent la cera de l'opercle, o bresques trencats o vells. Controli el foc perquè no sigui molt fort.


3 . Remogui amb un pal constantment per igualar la calor i eviti que bulli perquè la cera no es faci fosc perquè les abelles no accepten la cera fosca.


4 . Quan la cera està ja fosa (líquida) i prou calenta es passa a un altre recipient, colant tota la barreja en un colador de tela de Arnero de 8x8.


5 . Vagi pressionant els residus que quedin al colador i segueixi passant tota l'aigua calenta que hi hagi al tambo.


6 . Aquesta cera amb aigua calenta es buidarà en recipients més petits (cubetes de plàstic enfangades d'oli per cuinar), passant per un colador de tela de filferro de mosquitera.


7 . Deixeu refredar un dia i buidi els recipients i l'endemà amb l'espàtula raspi el fons de la Marqueta fins treure-li tot el residu i quedi únicament cera pura.


8 . Processi per separat la cera d' opercle, ja que té més valor i és la millor per a estampar. La cera de bresques vells pot usar-se (o vendre) per a altres fins (com fer espelmes).


9 . Calculeu que cada rusc necessita 1 kg. de cera estampada per any i mani maquilar la necessària per satisfer les necessitats del rusc. Calen 10 fulls de cera estampades per càmera de cria el que equival a un quilo de cera.


 

Font: SAGARPA
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar