AGA - Apicultors Gironins Associats
CONTAMINACIÓ CREUADA Per contaminació creuada s'entén la produïda quan un procés o producte i/o matèria primera pot ser contaminant d'un altre procés, producte i/o matèria primera. En el cas de la mel, un exemple pot donar-se durant l'envasament per contaminació amb terra adherida a les alces si el disseny de la planta no respecta els principis generals establerts.
Aquest tipus de contaminació és molt comú, pel que és rellevant que l'operari conegui la importància de realitzar els procediments en el lloc i de la manera adequats. És per això, que l'establiment ha de tenir divisions per a les diferents tasques, amb l'objecte de no exposar el producte a les contaminacions potencials derivades de la recepció d'alces, de les tasques de neteja; l'emmagatzematge d'envasos i implementos de neteja o de productes acabats i dels serveis per al personal com lavabos i banys.
Cal assenyalar, que una de les formes de contaminació creuada és l'ingrés de tambors bruts a l'àrea d'extracció i envasat, pel que prèviament s'han de rentar amb aigua calenta a pressió fins a eliminar els residus d'olors.
Així mateix, el personal com a vehicle de contaminació ha d'assumir amb responsabilitat les tasques al seu càrrec i respectar els límits de les àrees a les quals ha estat assignat (neta, semilimpia o bruta).
Entre els tòpics sobre els quals cal prestar més atenció es troben la cera d' opercle, mel vessada, bastidors i alces trencades, etc., Els que s'han de retirar de la zona de maneig de mel i emmagatzemar en l'àrea corresponent, a fi de evitar contaminacions entre productes i subproductes (contaminació creuada). Articles relacionats: Procés d'extracció i envasat de la mel I Procés d'extracció i envasat de la mel II Procés d'extracció i envasat de la mel III Procés d'extracció i envasat de la mel IV Procés d'extracció i envasat de la mel V Font : SAGARPA |
Ultimes novetats
|