Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

abejas

Buscant reines, enjambrazón, captura d'eixams, partir la colònia a la primavera y mètodes de enjambrazón artificial

 

 

  • Enjambrazón.

Es realitza a la primavera, quan apareixen els abellots ja que són necessaris per fecundar les reines. Es pot fer amb ruscos o amb nuclis. El nucli és un rusc petit d'1 a 6 quadres. Els mètodes de multiplicació de l'abellar són tres:

 

1. Captura d'eixams. Consisteix en seguir un eixam natural fins que s'aturi i amb ajuda d'un polvoritzador amb aigua ficar-les en qualsevol recipient fins portar-lo al abellar.

 

2. Partir la colònia a la primavera. Consisteix a treure la meitat dels quadres d'un rusc i traspassar-los a una altra buida. Els buits s'ompliran amb quadres buits. No és un mètode adequat.

 

3. Mètodes de enjambrazón artificial. Són els més emprats i es poden seguir dues tècniques diferents:


       3.1  Buscant reines. Bàsicament es tracta de provocar la enjambrazón a la colònia partint un rusc mare fort que tingui entre 6 o 7 quadres de cria o larva. S'agafen d'una altra rusc dos quadres que tinguin cries operculadas, amb pupa de l'abella i nodrissa, i aquests dos quadres es col · loquen en l'alça de ruscs Langstroth o Dadant. També convé deixar la reina a la cambra de cria, i entre l'alça aquesta col · locar un excluidor de reines. Als 6 dies es col · loquen dos quadres més amb cries operculadas i això provoca la enjambrazón a les 2-3 setmanes. Quan vegi que les cel · les reals estan operculadas desfem rusc mare i tindrem tantes ruscs filles com cel · reals tinguem operculadas més un. D'aquestes arnes mares afegim dos quadres amb cria i obreres joves o nodrisses, dos quadres amb mel i la resta de quadres buits, fins a completar una nova colònia.


 

Font: elpais
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar