Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats


polilla Enemics de les abelles i control efectiu per tractar els ruscs


A) PIOJILLO DE LES ABELLES.

L'agent causant és un dípter (Braula coeca). Es tracta d'una mosca paràsita áptera. L'adult es pot confondre amb la femella adulta de la varroa. La morfologia de l'adult és oval, áptero, amb tres parells de potes, dues ocels i color vermell caoba.

 

Els adults romanen a l'hivern a la colònia, en particular les femelles romanen en les bresques amb mel operculada. La larva és groga anomena. Construeix galeries dins de la bresca, alimentant-se de la mel i contaminant amb les seves dejeccions la mel de la que s'alimenta. Aquesta, al final, es converteix en pupa en què emergeixen els adults al final de les galeries.

 

Els polls adults se situen sobre el cos de les abelles adultes, sentint una especial afinitat cap a la reina més que cap a les obreres. Aquesta actua quan la reina serà alimentada per la dida, baixen ràpidament l'aparell bucal i li roba la gelea reial.


Els danys poden ser:

  •     Sobre les larves: s'alimenten de la mel de les bresques, que deterioren la mel.
  •    Sobre els adults: actuen en la transmissió del nèctar, mel i gelea reial; preferiblement sobre la reina, interferint en la seva alimentació i influint negativament sobre la seva posada.

 

Per al seu control recomana realitzar de dues o tres tractaments, espaiats una setmana amb Folbex VA, nicotina o una barreja d'alcohol i aiguarràs.

 

B) POLILLA DE LA CERA
L'agent causant és un Lepidòpter (Galleria mellonella) que no causa dany directe. Les femelles entren i dipositen els ous dels que surt una larva. Aquesta perfora els quadres de mel alhora que va alimentant d'aquesta.

 

Els danys són de caràcter greu en ruscs amb baixa població. Les larves dipositen fils de seda en anar alimentant. Pot afectar a quadres emmagatzemats.

 

Per al seu control és més efectiu tractar rusc amb B. thuringiensis (B-401) o amb àcid acètic. El tractament dels quadres emmagatzemats es pot realitzar de la mateixa manera, però la conservació frigorífica funciona.


 

Font: Infoagro
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar