Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

criapetreaEls símptomes són molt similars als de la ascoferiosis, apareixent mòmies (larves seques deshidratades) petites d'aspecte calcari.

 

La aspergil · losi és una malaltia fúngica de la cria d'abelles mel · líferes , també anomenada " la cria pètria " . És una micosi similar a la Ascosferosis però de menor virulència , i els agents patògens són fongs del gènere Aspergillus . Els símptomes són molt similars als de la ascoferiosis, apareixent mòmies (larves seques deshidratades) petites d'aspecte calcari.

 

Per diferenciar ambdues malalties s'ha d'observar les mòmies a la lupa estereoscòpica i buscar els cossos reproductius del fong : a la ascoferiosis són ascosistos esfèrics més o menys llisos , mentre que en les aspergil · losi són conidióforos d'aspecte glomerular . És una malaltia poc freqüent que sol presentar pocs problemes als apicultors .

 

És la mateixa malaltia que la Cria de pedra a les larves . No es considera un problema important ja que el nombre d'abelles adultes que emmalalteixen sempre és baix . Tant l'etiologia com la epizootiologia d'aquesta fungosis en els adults , és igual que en la Cria de pedra .

 

Pel que fa a la patogènia , les abelles adultes ingereixen les espores del fong amb els aliments , el qual es desenvolupa davant la presència de factors predisposants ia partir del tracte digestiu , envaeix amb seus micelis tots els òrgans i estructures de l'abdomen , matant al seu hoste d'aquesta manera .

 

Quan encara estan vives , les abelles afectades mostren signes de paràlisi i gran " nerviosisme ", el seu abdomen s'aprecia dilatat . Les abelles mortes presenten l'abdomen endurit de color fosc i no es podreixen.


El diagnòstic pot realitzar-se en el camp amb base en els signes , podent també realitzar en el laboratori mitjançant la identificació dels conidiòfors dels fongs , encara que és difícil de dur a terme .

 

El tractament és el mateix que per a la Cria de calç igual que les mesures de prevenció .


 

Fonts : Wikipedia i SAGARPA
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar