Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

muerte-abejaLa Nosemiasis es considera la malaltia de les abelles més disseminada al món


També coneguda com Nosemiasis o Malaltia de la desaparició espontània, és una parasitosi del tracte digestiu de les abelles adultes, causada pel protozoario Nosema apis Zander. La malaltia és altament contagiosa i els danys que ocasiona poden ser molt greus quan el nivell d'infecció és elevat. El primer a observar les espores del Nosema apis, va ser Donhoff en 1857. El 1909 Zander va demostrar que les espores eren la causa d'una malaltia enzoòtica de les abelles a la qual va denominar Nosemiasis. L'any 1952, Katznelson i Jamieson van obrir una nova porta en els esforços per combatre la malaltia al provar la fumagilina amb èxit.

 

ETIOLOGIA.
El Nosema apis Zander, és un paràsit microscòpic del Phylum dels protozoaris, de la classe dels Sporozoarios i de l'ordre dels Microsporidis, que es caracteritza per la formació d'espores que són estadis de resistència.

 

Les espores, són corpuscles ovalats d'aproximadament 4 a 6 micres de llarg per 2 a 4 d'ample. A l'interior d'una esporase allotja la forma vegetativa del paràsit, que posseeix 2 nuclis i un filament. El filament es troba enroscat i és 70 vegades més llarg que l'espora, porta el nom de filament polar. L'espora posseeix un micrópilo en un dels seus pols per permetre la sortida de la forma vegetativa a través del filament polar. La viabilitat de les espores depèn de les condicions a les quals són exposades, poden romandre viables per molts mesos en femta seques sobre les bresques, però perden la seva viabilitat si s'exposen a temperatures superiors a 37 ° C. inferiors a 11 ° C. o a fumigants específics.

 

Epizootiología.
La Nosemiasis es considera la malaltia de les abelles més disseminada al món, pel que s'ha trobat en tots els països on es practica l'apicultura.

 

Aquesta malaltia és exclusiva de les tres castes d'abelles mel · líferes adultes. La malaltia es troba latent durant tot l'any dins de les arnes, i es fa aparent després de períodes de tancament de les abelles dins el seu rusc (Pluges, freds, vents, nevades, etc.), Entre més llarg sigui el període de tancament, més greu és la manifestació de la Nosemiasis ja que els nivells d'infecció s'eleven considerablement per l'estret contacte entre les abelles, és per això que la malaltia és tan important en els països amb hiverns molt freds i prolongats. Els apiaris ubicats en llocs humits, freds o amb molta ombra, solen tenir nivells d'infecció més alts que els situats en llocs secs i assolellats.

 

Els bresques contaminats amb excrements d'abelles malaltes són els focus d'infecció més importants, i els portadors de les espores del Nosema apis, d'una temporada a una altra. L'aigua de les flors i la vegetació contaminades amb excrements d'abelles malaltes, no sembla ser factors d'importància en la difusió de la malaltia.

 

Entre les condicions que afavoreixen la transmissió de la Nosemiasis, estan l'ocupació d'equip contaminat en els ruscs, el pillatge i l'adquisició de reines d'un viver malalt.

 

La mel no és una font de contaminació a causa que la deposició d'excrements sobre les bresques, rarament ocorre quan les cel · les dels mateixos són omplertes i segellades durant l'època d'activitat.

 

PATOGÈNIA.
Quan les abelles no poden sortir de la seva rusc per diverses setmanes o mesos, es veuen obligades a defecar sobre les bresques contaminant amb espores quan estan malaltes. Els bresques són netejats per les obreres joves, les quals adquireixen la malaltia. Les reines l'adquireixen amb la gelea reial proporcionada per abelles nodrisses malaltes, els abellots s'infecten quan reben aliments de les obreres per mitjà de la trofalaxia (de boca a boca).

 

El cicle de vida del Nosema apis, és d'aproximadament 7 dies i els seus estadis inicial i final estan constituïts per l'espora que serveix per a la disseminació de la malaltia.

 

Després de la ingestió, les espores arriben al ventricle o estómac veritable de l'abella, on les secrecions gàstriques provoquen un augment en la pressió osmòtica en l'interior de les espores, el que facilita l'obertura del micròpil per on surt el filament polar que fixa a la paret d'una cèl · lula epitelial. El filament polar és un tub amb llum, que injecta la forma vegetativa o filamentosa del Nosema apis, l'interior de la cèl · lula epitelial. Dins la cèl · lula, el paràsit passa al estadi de planonte, el qual s'alimenta i es reprodueix a costa de la cèl · lula; posteriorment passa a l'estadi de meronte, després al de esporoblasto i finalment al de espora. La cèl · lula epitelial és destruïda i les espores són alliberades al lumen del tracte digestiu. Algunes espores alliberades, germinen i infecten altres cèl · lules epitelials adjacents, mentre que altres passen al recte on s'acumulen per ser alliberades amb la femta.

 

Si la infecció de les cèl · lules epitelials no és detinguda (per millora del temps o per mitjà d'un tractament), les funcions digestives de l'abella són inhibides en 2 o 3 setmanes, fet que comporta un debilitament progressiu i una mort prematura de l'insecte hoste .

 

El paràsit també passa del tracte digestiu a altres òrgans com els túbuls de Malpighi, teixit adipós, músculs toràcics, glàndules hipofaríngeas i ovaris, causant disfuncions en tots aquests òrgans. Les obreres nodrisses infectades produeixen poca gelea real o deixen de produir-la, mentre que les reines posen menys i els seus ous i cries són menys viables.

 

Tots aquests danys provoquen una reducció de la població de la colònia, una baixa productivitat i quan el cas és sever, la pèrdua de la colònia.

 

QUADRE CLÍNIC.
En la majoria de les ocasions la malaltia no es manifesta clínicament ja que es troba en un estat crònic, però, quan es presenten alguns signes (que és quan el problema ja és seriós), aquests són similars als de la acariosi, amb l'addició de que les reines malaltes són reemplaçades per les abelles.

 

DIAGNÒSTIC.
Atès que la Nosemiasis pot confondre amb altres malalties, l'ajuda del laboratori és fonamental per establir el diagnòstic. El laboratori ha de reportar si hi ha la malaltia ia quins nivells d'infecció. Els nivells d'infecció s'estableixen d'acord amb el nombre d'espores que s'hagin trobat per abella analitzada. Pel que la severitat de la malaltia s'estima com segueix:

 

Intensitat de la Infecció
No de Espores (milions / Abella)
Molt lleugera 0,01-1,00
Lleugera 1,00-5,00
Regular 5,00-10,00
Semisevera 10,00-20,00
Severa Més de 20,00

 

TRACTAMENT.
S'han provat moltes drogues per al tractament de la Nosemiasis, però poques han donat resultat. No hi ha dubte que la millor opció és l'ús de la fumagilina, podent ser una segona opció l'ús de les trisulfas (encara que la seva efectivitat és menor al 60% comparada amb la fumagilina). No obstant això aquests medicaments afecten la salut humana per la seva residualitat en la mel, pel que ha estat prohibit l'ús dels mateixos. Els tractaments també impliquen mesures de maneig i fumigació de l'equip, pel que resulten costosos, per això només es recomana tractar les colònies quan els nivells d'infecció siguin de 5 milions d'espores per abella (infecció regular) o superiors.

 


1. Fumagilina: És un antibiòtic que s'obté del fong Aspergillus fumigatus, és un producte d'importació que es ven comercialment com Fumidil B o com Nosema - X. La fumagilina és 100% eficaç contra la forma vegetativa de l'Nosema apis, però no destrueix les espores del paràsit, raó per la qual la infecció no pot ser del tot eliminada, però sí controlada. Es recomana administrar un xarop d'aigua i sucre que contingui 25 mg del producte actiu per cada litre. S'han de proporcionar 4 litres de xarop a cada colònia (100 mg en total).

 


2. Trisulfas.
- Combinació d'antibiòtics (sulfas), que poden utilitzar-se a falta de fumagilina. Hi ha diverses marques comercials, però la més utilitzada és el ESB - 3 de Ciba. S'administren 7 g del producte comercial en un litre de xarop.

 

3. Fumigació de l'equip.
- Els bresques procedents de colònies infectades, poden tractar-se amb els gasos alliberats per una dilusión d'àcid acètic al 80% (4 parts d'àcid acètic glacial per 1 d'aigua), els gasos d'aquest producte destrueixen les espores del Nosema apis. El procediment consisteix a apilar cubs amb la seva panels i dipositar un drap amarat amb 150 cc (ml) del producte sobre els capçals dels bastidors de cada cos de rusc. Després d'una setmana les bresques estaran lliures d'espores. Aquestes fumigacions també controlen les arnes.

 

És important esmentar que tant l'ús de quimioteràpics com la fumigació de l'equip no tindran els efectes desitjats si no porten bones pràctiques de maneig.

 

Entre les pràctiques de maneig que afavoreixen el control de la malaltia, hi ha les següents: canvi de reina cada any, eliminació de bresques vells, alimentació artificials l durant les èpoques d'escassetat, pintar els ruscs de diferents colors, col · locar els apiaris en llocs ben drenats sense ombra excessiva, unir les colònies febles, etc.

 

Els tractaments, fumigacions i mesures de maneig han de ser contínues en els vivers de reines on el problema sigui enzoòtic. I el mostreig i diagnòstic anual de tots i cadascun dels apiaris ha de ser una pràctica de rutina mentre existeixi la malaltia, a fi de poder prendre decisions de control encertades.


 

Font: SAGARPA
Segueix-nos a Facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar