Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Ruscs urbanes per salvar les abelles

apicultoras Foto chilorgL'apicultura urbana pot contribuir a recuperar les abelles, el nombre descendeix a tot el món des de fa anys

 

2014.09.09
Contingut:

El ritme de desaparició de les abelles ha augmentat a tot el planeta en els últims anys. No obstant això, els ciutadans poden contribuir a combatre aquest greu problema ecològic i econòmic amb l'apicultura urbana. Cada vegada més persones de tot el món munten un rusc urbana per produir mel, gelea reial o cera de gran qualitat, i de passada ajudar a aquests insectes. Aquest article presenta que l'apicultura urbana pot ajudar a les abelles, enumera els seus avantatges i explica com aquesta iniciativa s'estén pel món.

 

El descens del nombre d'abelles mel · líferes, les abelles de la mel, se sap des de fa cinc dècades. Però en els últims anys el seu ritme s'ha accelerat a nivell mundial, segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).

 

El problema és més greu del que sembla si es desconeix la importància d'aquests insectes. El PNUMA estima que de les cent espècies de cultius que proporcionen el 90% del menjar mundial, més del 70% es pol·linitzen gràcies a les abelles. A Europa, prop d'un 84% dels cultius vegetals comercials i un 80% de les plantes en estat salvatge depenen d'aquesta funció, segons la Comissió Europea (CE).

 

Als Estats Units (EUA) han encunyat el terme "síndrome de despoblament dels ruscs" per referir-se a la pèrdua sobtada de les seves colònies, un fenomen que passa a tot el món. Els científics han detectat més d'una dotzena de factors negatius que incideixen per separat o en conjunt, com pesticides, paràsits, malalties, contaminació o canvi climàtic.

 

L'apicultura urbana pot ser una forma d'ajudar a les abelles, alhora que una afició que ens apropa a la natura i proporciona aliments, com els horts urbans, i fins i tot una font extra d'ingressos.

 

Avantatges de l'apicultura urbana

Paradoxalment, les abelles tenen més possibilitats a la ciutat que al camp, en no tenir bona part de les amenaces que pateixen. A més, com tenen més quantitat i varietat de flors en parcs i jardins, la qualitat de la mel urbana pot ser fins i tot millor que la rural. El 2003, la mel de Londres va rebre el primer premi al National Honey Show, un esdeveniment que promou la qualitat dels productes apícoles al Regne Unit. Les abelles contribueixen amb el seu pol · linització a millorar aquests espais verds urbans.

 

Algunes persones han vist una oportunitat de negoci, segons el periodista i emprenedor Nicolás Boullosa. En aquest sentit, ja hi ha qui comercialitza els seus propis dissenys de ruscs o assisteix als aficionats amb tendes especialitzades, com Her Majesty 's Secret Beekeeper and Waibel, a San Francisco (EUA), al propietari i els seus abelles se'ls pot veure en aquest vídeo (https://www.youtube.com/watch?v=DiqWPjSC-dA).

 

Les abelles poden servir per conèixer la qualitat ambiental urbana. A Madrid s'està promovent una xarxa de monitorització de la contaminació a partir de dades d'abelles i colmenas. El projecte, denominat apiLink.net, proporciona un banc de dades públic útil per a l'estudi de la síndrome de despoblament de ruscs, el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat entre d'altres, segons el seu impulsor, David Atauri, professor a l'Escola Superior Politècnica de la Universitat Europea de Madrid.

 

L'apicultura urbana s'estén pel món

L'apicultura urbana s'estén per tot el món: és el "Global Beekeeping". Londres és una de les principals referències, segons Mellis, una empresa catalana d'apicultura sostenible que promou aquesta pràctica a les grans ciutats i el difon a la seva pàgina web Apicultura Urbana (http://www.apiculturaurbana.com/). A la capital britànica, el seu Ajuntament iniciava el 2011 una campanya de conscienciació ciutadana sobre la importància de protegir les abelles. Diverses associacions i empreses cultiven mel urbana, i fins i tot The Royal Lancaster ofereix als seus hostes la mel produïda a la seva teulada. En aquest mapa (http://www.urbanbees.co.uk/maps/) es localitzen més de mil punts al Regne Unit amb abelles mel·líferes urbanes.

 

A més de Londres, altres importants capitals promocionen aquesta pràctica mil · lenària. A París el seu consistori té un programa de recuperació que ha instal · lat 300 ruscs en edificis comercials, hotels o parcs (en aquest mapa: https://maps.google.fr/maps/ms?ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=205842067974417278461.0004a29b0925e4b2c1054&dg=feature, es poden ubicar). Als EUA la Casa Blanca disposa de dos ruscs, i en ciutats com Nova York o San Francisco posseeixen actives associacions d'apicultors urbans. A la Xina oa Austràlia diversos col · lectius s'han organitzat per recuperar les abelles a les ciutats, etc

 

A Espanya encara és poc conegut, tot i que ja hi ha algunes iniciatives. A Barcelona s'han impulsat diversos projectes d'apicultura urbana, com a la masia Can Soler, al centre social Can Masdéu i la Torre dels Tres Dragons. A Madrid es va impartir el maig passat un taller sobre apicultura urbana al MediaLab Prado; en ell, a més de David Atauri, van participar David Rodríguez i Maria Vega, impulsors del projecte Mel de Barri per a la defensa d'aquesta pràctica. A Còrdova, l'Ajuntament va instal · lar el 2007 ruscs com a bioindicadors de la contaminació urbana. I la ciutat gallega de Cullerdo inaugurava en 2012 un apiari urbà en el seu jardí botànic.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: chil.org
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar