Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Abelles desorientades a causa del glifosat

abejaconpolen Foto Tiempo7 de setembre de 2014 16:22

 

Les abelles que visiten flors aconseguides per herbicides pateixen canvis en la percepció olfactiva i gustativa, així com en la memòria de curt termini, va revelar un informe de la Facultat de Ciències Exactes de Buenos Aires publicat al darrer número del Journal of Experimental Biology.

 
Un equip d'investigadors de Ciències Exactes i de la Universitat Nacional de Buenos Aires (UBA) va determinar canvis en la conducta d'aquests insectes socials, per exemple, dificultats per reconèixer olors i memoritzar la relació entre una olor i un nèctar determinat.

 
"Apliquem la dosi d'herbicida que les mateixes empreses i serveis agrícoles recomanen usar, i treballem amb abelles criades en laboratori i abelles de ruscs", va explicar Walter Farina, professor al Departament de Biodiversitat i Biologia Experimental de Exactes-UBA.

 
Segons els investigadors, els resultats suggereixen que l'exposició al glifosat afecta el sistema nerviós de les abelles, en actuar en la percepció olfactiva i gustativa, així com a l'associació entre un estímul i una recompensa.
 

"Aquests individus van necessitar més esdeveniments d'aprenentatge per establir una memòria", ha subratllat Farina.
 

L'investigador ha explicat que "vam voler conèixer quins efectes podia tenir l'herbicida en variables de les conductes relacionades amb l'obtenció de recursos". Durant la investigació "trobem efectes subtils en la sensibilitat gustativa d'abelles exposades a dosis mínimes de glifosat i en la forma en que establien una associació entre una olor i una recompensa".

 

Fins al moment, no havia estudis que avaluessin l'efecte d'herbicides en un organisme no blanc com l'abella, i en dosis subletals, és a dir, quantitats que no arriben a provocar la mort.

 

"Nosaltres no treballem amb el formulat comercial, que té additius, sinó amb el principi actiu, que és el glifosat", ha detallat Farina.
 

Les mateixes abelles que visiten aquestes flors contaminades "a més porten al rusc pol · len i nèctar amb traces de glifosat, la qual cosa pot tenir efectes negatius a llarg termini", va assenyalar l'estudi.
 

L'equip està encarant nous estudis per determinar com s'orienten les abelles en el camp si han ingerit glifosat. "És un projecte que estem fent en cooperació amb Alemanya, que requereix treballar amb una tecnologia molt avançada, per exemple, radars harmònics i sensors que li agreguen a l'abella", ha conclòs Farina.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: elcomercio
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar