Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Multiplicació de l'abellar: enjambrazón.

enjambrazon Foto apisociosEs realitza a la primavera, quan apareixen els abellots ja que són necessaris per fecundar a les reines.

 

Es pot fer amb ruscos o amb nuclis. El nucli és un rusc petit d'1 a 6 quadres. Els mètodes de multiplicació de l'abellar són tres:

 

1. Captura d'eixams.
Consisteix en seguir un eixam natural fins que s'aturi i amb ajuda d'un polvoritzador amb aigua ficar-les en qualsevol recipient fins portar-lo al abellar.


2. Partir la colònia a la primavera.
Consisteix a treure la meitat dels quadres d'un rusc i traspassar-los a una altra buida. Els buits s'ompliran amb quadres buits. No és un mètode adequat.


3. Mètodes de enjambrazón artificial.
Són els més emprats i es poden seguir dues tècniques diferents:

 

  • Buscant reines.

Bàsicament es tracta de provocar la enjambrazón a la colònia partint un rusc mare fort que tingui entre 6 o 7 quadres de cria o larva. S'agafen d'una altra rusc dos quadres que tinguin cries operculadas, amb pupa de l'abella i nodrissa, i aquests dos quadres es col·loquen en l'alça de ruscs Langstroth o Dadant. També convé deixar la reina a la cambra de cria, i entre l'alça aquesta col·locar un excluidor de reines. Als 6 dies es col·loquen dos quadres més amb cries operculadas i això provoca la enjambrazón a les 2-3 setmanes. Quan es vegi que les cel·les reals estan operculadas desfem rusc mare i tindrem tantes ruscs filles com cel·reals tinguem operculadas més un. D'aquestes ruscs mares afegim dos quadres amb cria i obreres joves o nodrisses, dos quadres amb mel i la resta de quadres buits , fins a completar una nova colònia.

 

  • Sense buscar reines.

Pot ser a una o dos ruscs.

1. A un rusc.

Es es desfà rusc mare, s'extreu dos quadres amb cries i dides i els col·loquem en un rusc o nucli buit, se li afegeix un quadre o dos amb mel com aliment o alimentació artificial (xarop) i es completa la nova rusc amb quadres de cera estampada. Es tanca la piquera del rusc mare i la retirem, posem la nova al seu lloc i quan tornin les pecoreadoras s'introdueixen en la nova rusc.

 

2. A dues ruscs.

A un rusc mare forta se li retiren dos quadres de cria i dides fins a la meitat. A rusc o nucli nou se li introdueix quadres de cera estirada i quadre de mel o xarop i es posa en el lloc d'una segona rusc poblada que s'allunya del apiari. Quan les abelles pecoreadoras tornin, s'introduiran en la nova rusc.


 

Font: abejasbierzo
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar