Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Mètodes simples per a la cria de les abelles reines

metodomiller todomielEl mètode més simple per criar reines és deixant a una colònia òrfena i esperant que les obreres construeixin cel · les reals. Una divisió sense introduir una reina és un exemple d'això. Altres mètodes inclouen el "Miller" i el "Alley."

 

 

  • Mètode Miller. Per a aquest mètode, s'instal · mitja fulla de cera estampada subjecta al capçal superior d'un bastidor sense alambrar i aquest bastidor s'introdueix al centre de la cambra de cria d'una colònia que contingui una reina de bones característiques (mare progenitora).

 

Aquest quadre es col · loca entre dos bastidors de cria noia. Si a la colònia hi bresques buits, cal treure'ls del rusc i substituir-los per altres amb mel o cria operculada, perquè la reina no es distregui posant en altres bresques buits i es concentri en què li donem. La colònia s'alimenta fortament amb xarop d'aigua i sucre a parts iguals i al cap de set a 10 dies, aquest marc (amb la bresca ja construït) és retirat. A la part inferior de la bresca i amb l'ajuda d'un ganivet (de preferència prèviament escalfat), es tallen puntes en forma de triangle i es destrueixen en forma alternada dues de cada tres cel · les (aixafant les seves parets) que continguin ous, per donar espai a les futures cel · les reals. Les puntes triangulars de la bresca afavoreixen la construcció de cel · les reals per part de les abelles. Fet això, el quadre s'introdueix en una colònia òrfena i fortament poblada, la qual construirà diverses cel · les reals que després poden ser introduïdes en nuclis o en colònies horfanizadas.

 

  • Mètode Alley. Per a aquest mètode, es proporciona un rusc nou i buit a la colònia amb la millor reina amb què es compti. Aquesta colònia s'alimenta i al cap de quatre dies es retira la bresca. A les cel · les de la bresca hauran moltes larves recent eclosionades. Amb l'ajuda d'un ganivet prèviament escalfat es tallen tires de la bresca de l'ample d'una cel · la que continguin larves de nou eclosionades.

 

Posteriorment se segueixen grups de tres cel al llarg de la tira i es destrueixen progressivament (sense tallar la tira) dues cel amb larves, deixant una intacta. Aquestes tires s'enganxen amb cera calenta a la vora inferior d'un bresca retallat en forma corba (a mitja alçada del bastidor), de tal manera que les cel · les amb les larves mirin cap a la part inferior del marc.

 

Aquest bastidor s'introdueix a una colònia òrfena i fort, perquè els seus abelles desenvolupin cel · les reals.


Font: SAGARPA
Segueix-nos a Facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar