Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Test amb sucre en pols per avaluar la infecció per varroa d'un rusc.

varroa3

La Universitat de Minnesota, Departament d'Entomologia, va realitzar el 2009 en el contingut del seu pòster educatiu número 155 la realització d'una prova amb sucre en pols per explicar mitjançant mostreig el percentatge d'abelles d'un rusc que estan parasitats per la varroa. Aquest mètode té l'avantatge que les abelles utilitzades per a l'avaluació no moren.

 

     El sucre que farem servir és el conegut com glacé, article que es ven especialment per a adorn de pastissos i pastissos. El podem comprar directament al supermercat o fabricar a casa utilitzant una trituradora de cuina per reduir el sucre granulada normal a pols impalpable.

 

     Elaborem un recipient adequat a partir d'una tela mosquitera i un pot de vidre de boca ampla, per exemple els que es fan servir per envasar la mel o la melmelada. Tallem la part superior de la tapa i la substituïm per un cercle de tela mosquitera, de tal manera que puguem seguir enroscant la tapa i no es desprengui la tela mosquitera en agitar el sucre amb abelles.

 

     Ens proveïm d'un recipient de fons blanc o, almenys, és clar, que ens permeti veure les varroas quan les hàgim desprès de les abelles. Un plat sol ús de plàstic blanc és molt adequat per a aquest fi.

 

     Sacsegem unes 200 abelles a l'interior del pot de vidre tenint cura de no utilitzar el quadre on estigui la reina, per això podem utilitzar una planxa acanalada que sigui capaç de recollir quan caiguin del quadre i, al seu torn, faciliti la introducció de les abelles en el recipient de vidre.

 

     Tapem el pot amb les abelles dins.

 

     Afegim dues cullerades plenes de sucre en pols i agitem. És clar, les abelles s'ompliran de la pols però no moriran. Aquesta acció fa que els àcars es desprenguin del cos dels insectes i es barregin amb el sucre.

 

     Retirem el sucre de pot a través de la reixeta de tela mosquitera fins que només quedin les abelles amb el sucre adherida, per això sacsegem el pot amb l'obertura cap avall sobre el plat o recipient que ens servirà per a l'anàlisi. S'aconsella realitzar aquesta operació durant almenys un minut.

 

     Ara només queda comptar les varroas que han caigut al plat juntament amb el sucre. Es pot utilitzar una mica d'aigua per diluir el sucre i que sigui més fàcil comptar els àcars.

 

     Les abelles que hem utilitzat per al recompte poden ser retornades al seu rusc originària, allí els seus congèneres les netejaran per complet.

 

Per calcular el percentatge real d'infecció hem duplicar el percentatge que resulti de la nostra observació. Això és degut a que aquesta és la proporció de cria infectada partint dels àcars que parasiten les abelles adultes. Així, si trobem comptem una infecció de cinc per cent en el nostre mostreig, l'afecció real del rusc serà el doble, és a dir, el deu per cent.

 

Hem de tractar contra el varroasi les arnes que tinguin un percentatge d'infecció igual o superior al 10%.

varroas Foto youtube


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: apiten, youtube
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar