Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

La tolerància a Varroa jacobsoni

 

VarroaLa disseminació del àcar paràsit Varroa jacobsoni en les abelles del món sencer va provocar el principi de diversos programes d'investigació.

 

 

Abelles europees i abelles africanitzades a Mèxic: la tolerància a Varroa jacobsoni
Per Rémy Vandame , Marc Colin i Gabriel Otero Pujol

 

La disseminació del àcar paràsit Varroa jacobsoni en les abelles del món sencer va provocar el principi de diversos programes d'investigació. La majoria d'ells es van enfocar en aspectes de lluita contra Varroa, sigui per l'ús de acaricides de síntesi, sigui per l'ús de productes alternatius com són els olis essencials. No obstant això, altres programes es van centralitzar en aspectes més fonamentals de la biologia de Varroa.

 

 

L'any 1988, l'ús del fluvalinato semblar proveir una eina eficaç i de llarg termini per al control de Varroa. Des de llavors es va generalitzar aquest producte, provocant un abandó relatiu de les investigacions fonamentals. No obstant això, els fenòmens recents de resistència de Varroa als acaricides de síntesi comprovar els límits dels productes químics. Avui en dia, noves molècules es poden utilitzar, però la seva durada d'ús és limitada, així com el nombre de molècules. És clar que el control químic de Varroa, encara que pugui oferir una solució temporal als apicultors, constitueix en cap cas una solució a llarg termini.

 

 

Aquest fet justifica plenament que se segueixin les investigacions fonamentals sobre la biologia de Varroa, i sobre les relacions abelles - Varroa. Aquestes investigacions pretenen determinar i aprofitar els punts sensibles del desenvolupament de Varroa, per interferir amb el desenvolupament de l'àcar. Malgrat la seva complexitat i del temps que requereixen, només aquestes investigacions permetran descobrir una tècnica de lluita contra Varroa, alhora eficaç, de llarg termini, i respectuosa de les abelles i dels seus productes.

 

 

En aquest enfocament d'investigació fonamental, vam començar un treball en col·laboració amb el Col·legi de Postgraduats, a Mèxic. En aquest país coexisteixen abelles europees, sensibles a Varroa, i abelles africanitzades, tolerants a Varroa.

 

 

  • Generalitats sobre Varroa jacobsoni:

 

L'hoste d'origen de Varroa és l'abella asiàtica Apis cerana, la qual no tenia inicialment contacte amb Apis mellifera. El desenvolupament de les transhumàncies dels ruscs d'abelles va propiciar un contacte artificial entre les espècies Apis cerana i Apis mellifera, el que entrenar el pas de Varroa sobre Apis mellifera. Aquest canvi d'hoste es va fer probablement durant els anys 40 o 50. Des d'aleshores, la parasitosi es va estendre a velocitat creixent, seguint les transhumàncies i els intercanvis comercials (la infestació de noves ruscs es fa per foresia). Varroa va ser detectat en totes les ruscs soviètiques abans la fi dels anys 60, en Europa de l'est, als anys 70, en l'Europa de l' oest, a principi dels anys 80. En paral·lel, la invasió de les Amèriques es va fer a partir del Japó en els anys 70; Varroa va ser detectat a Mèxic el 1992.

varroa Foto apiculture

 

L'àcar Varroa jacobsoni és forético i ectoparásito obligat de l'abella. "Forético" significa que es desplaça d' un rusc a l'altra sent transportat per les abelles. "Ectoparásito obligat " significa que es tracta d'un paràsit extern que no pot portar vida lliure. Va ser descobert per Jacobson, després descrit l'any 1904 per l'holandès Oudemans. El cos de la femella Varroa adulta és netament adaptat al parasitisme ia la foresia, ja que té una forma el·lipsoïdal, és deprimit dors - ventralment, i les vuit potes s'acaben per una ventosa. La femella mesura al voltant de 1500 mm, en la seva màxima anchera, el que és molt gran per a un àca . El mascle no està adaptat al parasitisme, ja que el seu cos és gairebé esfèric; només mesura 400 mm.

 

L'individu - clau del cicle de desenvolupament de Varroa és la femella adulta, d'ara endavant denominada "fundadora". La seva vida alterna entre la fase reproductora i la fase Forética. Examinem aquí els fenòmens més grans que marquen aquestes dues fases, tal com van ser descrits en l'espècie Apis mellifera.


Nota: Les opinions expressades per l'autor no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Font: apiculture
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar