Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Malalties parasitàries de les abelles adultes : Gregarinosis

gragarinasAnteriorment es creia que el nombre d'espores es limitava al nombre de paràsits ingerits ja que no es multiplicava

 

Gregarinosis


És una parasitosi infectocontagiosa del tracte digestiu i túbuls de Malpighi de les abelles adultes , causada per diverses espècies de protozoaris del tipus de les Gregarinas .

 

Alguns autors no els consideren paràsits sinó comensals , però encara els que pensen que són veritables paràsits , no creuen que siguin altament patògens per a les abelles . No obstant això , s'ha fet tan poca investigació en aquest sentit , que en realitat cap opinió es pot prendre com un fet .

 

Les primeres observacions de Gregarinas a les abelles mel · líferes van ser fetes per Morgenthaler el 1926 a Suïssa .

 

ETIOLOGIA .
Diverses espècies dels gèneres monoica , Apigregarina , acuta i Leidyana , sent la més freqüent la Leidyana apis . Les Gregarinas són protozoaris de la classe dels Sporozoarios i de l'ordre dels Macrosporídeos que formen espores com estadis de resistència i de disseminació .

 

Són els protozoaris coneguts més grans dels que s'associen amb les abelles mel · líferes . Les espores són corpuscles ovalats i refringents que mesuren de mitjana 85 micres de llarg per 35 d'ample. La forma vegetativa , sembla una pera , el pol anterior és més estret que el posterior que és el que conté el nucli ; mesura en mitjana 44 micres de llarg per 16 d'ample. Les espores moren per congelació i són susceptibles a desinfectants comuns .

 

Epizootiología .
La malaltia s'ha reportat de gairebé tots els països europeus ia Amèrica .

 

Es pensa que les Gregarinas són paràsits ocasionals de les abelles ja que també parasiten altres espècies d'insectes com les paneroles i les arnes que bé poden ser els reservoris i vectors de la malaltia . Pel que sembla , els factors que afavoreixen el desenvolupament de la parasitosi així com els mecanismes de transmissió són els mateixos que per a la Nosemiasis .

 

PATOGÈNIA .
La durada del cicle de vida de les Gregarinas , no es coneix amb precisió . Se sap que després de ingerides , les espores germinen en el ventricle de l'abella de manera semblant a com passa amb el Nosema apis , i que la forma vegetativa es fixa a la paret de l'epiteli tant del ventricle com dels túbuls de Malpighi , per mitjà d'una estructura anomenada epimerito que es troba en el seu pol anterior . El paràsit comença a alimentar-se de les cèl · lules en el seu estadi de cefalonte , posteriorment passa a l'estadi de esporonte i finalment al d'espores les quals són eliminades amb les excretes de l'abella . Anteriorment es creia que el nombre d'espores es limitava al nombre de paràsits ingerits ja que no es multiplicava , però avui se sap que encara que molt limitadament , el paràsit es reprodueix en el tracte digestiu de les abelles .

 

La patogenicitat dels paràsits és controvertida , però és probable que sigui important a alts nivells d'infecció.

 

QUADRE CLÍNIC .
No es coneix una simptomatologia de la malaltia . El 1965 , Stejskal reportar mortaldat en abelles infectades a Veneçuela , però, els seus treballs no presenten dades concloents , pel que es requereix més investigació.

 

DIAGNÒSTIC .
Es pot establir amb la mateixa tècnica utilitzada per a la Nosemiasis al laboratori .

 

TRACTAMENT .
El mateix que per a la Nosemiasis.


Font : SAGARPA
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar