Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Afectacion del canvi climàtic

elniñoniña2015 Foto IRICSSequeres extremes, grans inundacions i violents huracans. La majoria dels científics assenyala que en els pròxims mesos el clima es tornarà boig. Com a conseqüència, grans àrees del planeta, entre les que podria incloure Espanya, patiran unes alteracions devastadores. L'origen de tot això no és altra cosa que l'escalfament anormal que, durant el passat estiu, s'ha detectat al Nen, un corrent d'aigües càlides que recorre el Pacífic equatorial.

 
ESPANYA I EL NEN
INFLUÈNCIA SOBRE EL CANVI CLIMÀTIC
Les observacions no deixen cap dubte. Des del passat març s'ha registrat un escalfament de les aigües del Pacífic mai abans detectat. Mentre que l'habitual és un increment d'1 o 2 graus, els mesuraments assenyalen variacions per sobre dels 4 graus, les més elevades dels darrers 50 anys.

 

Aquest any s'ha efectuat per primera vegada un estudi amb set models de predicció simultanis sobre el que s'ha anomenat el "fenomen del segle". Realitzats als Estats Units, el Japó i Alemanya, tots ells es mostren d'acord en els seus càlculs. Juntament amb les observacions efectuades per una xarxa de boies, satèl·lits, vaixells i estacions meteorològiques, s'ha arribat a la conclusió que el pròxim El Niño serà excepcional. Les seves dimensions podrien deixar petits els estralls produïts durant l'hivern de 1982-83, amb centenars de milers de persones afectades i més de tres bilions de pèrdues a tot el món.

 

Luis Balairón, cap del Servei d'Anàlisi i Recerca del Clima de l'Institut Nacional de Meteorologia coincideix en aquestes prediccions, però assenyala que "tot i tan notables evidències, pot ocórrer que les alteracions no arribin a produir-se o que ho facin de manera molt atenuada , com ja ha passat altres vegades ".

 

Mentre governs i organitzacions ultimen els seus preparatius per pal·liar la previsible desastre, en aquesta cuina del clima que és el Pacífic equatorial es condimenta un menú que està trastornant el planeta. A la humitat per sobre de la mitjana de les àrees subtropicals, Xile i l'Argentina, s'uneix la intensa sequera que afecta Austràlia i les grans illes del sud-est asiàtic.

 

Sinistres. Així, un interminable i dramàtic foc assola des de fa més d'un mes Malàisia, Sumatra i Borneo. Quaranta milions de persones afectades per una fumera que vagarà durant anys per l'atmosfera i que ha provocat més de 250 víctimes mortals.

 

Extenses àrees evacuades, col·lisions de vaixells, accidents d'aviació i una altra sèrie de desastres. Gairebé un milió d'hectàrees de selves tropicals destruïdes i un dels ecosistemes naturals més valuosos de la Terra en perill. Tot per uns incendis que segurament van ser provocats, però que, igual de segur, haguessin estat sufocats per uns monsons que no van poder arribar a temps. La causa del seu retard? No és altra que la influència del Nen.

 

A Espanya se sospita que les recents inundacions de Llevant i Múrcia tenen idèntic origen. La recerca de previsions en el clima dels pròxims mesos per part dels sectors agrícoles ha obligat al Ministeri d'Agricultura a sol·licitar a l'Institut Nacional de Meteorologia un informe al respecte. Al mateix temps, dos recents preguntes parlamentàries han instat el Govern a facilitar informació sobre uns aspectes dels que cap meteoròleg s'atreveix a pensar de manera contundent.

 

El Niño és un corrent de les aigües de l'Oceà Pacífic equatorial que experimenta una pujada periòdica i irregular de la seva temperatura. El succés es presenta associat a una alteració de la pressió atmosfèrica, així com a canvis en el patró de circulació dels vents d'aquell àrea.

 

La conjunció de tots dos fenòmens és coneguda pels científics com ENSO, acrònim format per les primeres lletres del Nen i de la South Oscillation -Oscilación Sud- amb la qual es denomina a aquestes alteracions. El sobtat increment de les temperatures és conegut des d'antic, com testifiquen els quaderns de navegació dels descobridors espanyols al començament del segle XVI.

 

Els pescadors peruans -que el van batejar com El Nen per coincidir amb la Nadal- van detectar aquest canvi en les aigües, que provoca la desaparició d'alguns peixos, que tornen a ser capturats una vegada que l'oceà arriba a la seva temperatura normal, i l'arribada de altres. El fenomen ocorre entre cada tres i cinc anys. "Encara que de vegades -assenyala Balairón-, s'han presentat episodis febles al llarg de diversos anys consecutius, aquesta cadència és l'habitual". Els primers símptomes d'una alteració anormal es detecten abans. A vegades durant la primavera, com està passant aquest any.

 

El Nen té el seu contrari. És quan les temperatures de les aigües superficials de l'Oceà Pacífic descendeixen per sota de la mitjana. Es coneix com La Nena i succeeix a l'estiu, corresponent seus valors a la intensitat dels registrats a l'hivern.

 

Apareix llavors una massa d'aigua més freda del normal, les conseqüències, com passa amb el seu germà es fan sentir en tot el planeta. Els científics asseguren que al començament de 1996, quan predominar una Nena de valors anormalment exagerats, va provocar un refredament general del planeta.

 

Però, què és el que origina semblants alteracions? Hi ha teories que veuen el seu origen en la frenada dels vents alisis, que bufen en direcció Est a Oest sobre la franja equatorial del Pacífico.También es teoritza que primer esdevé una variació en la temperatura de l'oceà per l'oscil·lació natural de l'aigua. Això produeix una alteració de les pressions atmosfèriques i un canvi en la direcció dels vents. Semblant interrelació dificulta una correcta predicció del clima.

 

El que sí que són evidents són les seves conseqüències. Mig planeta les pateix en aquestes dates. I no es limiten exclusivament a aspectes ambientals. A les pèrdues milionàries produïdes en diversos països de la conca del Pacífic, cal unir la seva influència decisiva en un bon nombre de matèries primeres. L'alteració del ritme de les collites fa que, per exemple, en els últims anys es detectin intensos moviments especulatius a les borses americanes, en un intent d'avançar-se la previsible alça de les cotitzacions agrícoles. Les grans companyies d'assegurances i reassegurances que operen en aquest segment, veuen en el fenomen una de les més greus amenaces per als seus interessos.

 

Així mateix, destaquen actuacions de l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació, organisme especialitzat d'ajuda als països subdesenvolupats. Adequant-se als canvis del clima produïts a l'Àfrica oriental per la influència d'aquest fenomen, ha desenvolupat un programa dirigit a canviar el règim de cultius tradicionals.

 

 Com es veu, es tracta d'un tema controvertit en què s'avança molt poc a poc. Davant la previsible aparició d'un nou episodi -amb el seu corresponent impacte mediàtic- crec que seria interessant que, bé per l'Associació Espanyola de Climatologia o d'AEMET, es fes pública en el seu moment una nota informativa deixant ben clar el que se sap i el que no sobre l'impacte del Nen a la nostra zona geogràfica. Seria molt aclaridora i evitaria informacions contradictòries i rumors. Valdria la pena.

 

Apuntar finalment que hi ha altres oscil·lacions com la Western Mediterranean Oscillation (WeMO), que afecten principalment als països de la mediterrània.


 
L'Oscil·lació de la Mediterrània Occidental (WeMO -western Mediterranean Oscillation-) és un nou patró de teleconnexió de caràcter regional. Es defineix per poder explicar la variabilitat pluviomètrica d'aquestes zones de la Península Ibèrica on l'Oscil·lació de l'Atlàntic Nord (NAO -North Atlantic Oscillation-) té una dèbil influència, façana mediterrània. En conseqüència, l'àrea d'estudi és la façana oriental de la Península Ibèrica. Aquesta es correlaciona molt satisfactòria i negativament amb aquest nou patró. Les zones més influenciades en la fase negativa de la WeMO són ​​el golf de València i la plana del Rosselló durant les estacions d'hivern i de tardor.


 
Les tendències recents de l'índex de la WeMO (WeMOi) tenen una clara correspondència amb l'evolució de la precipitació a l'àrea d'estudi a la fi del segle XX. Així és el cas, que la precipitació en els mesos d'hivern a la regió de València, sobretot al gener, està augmentant, així com una major torrencialitat, per una contundent tendència negativa del WeMOi en aquesta estació.


 Nota:  Las opiniones expresadas por el autor, no necesariamente coinciden con los puntos de vista de la redacción AGA


Fonts: elmundo, wikipedia, eneltiempo-angelrivera, lugaresdenieve
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar