Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

El rusc i les seves diferents materials i components: Langstroth

ColmenaLangstroth Foto wikipediaDes de 1789, any en què Huber inventa rusc amb quadres mòbils, sorgeixen una sèrie d'inventors amb les seves respectives modificacions, que si bé constitueixen avenços per al maneig, no tenen la transcendència que obtingués el reverend Langstroth el 1851 amb el seu rusc de quadres mòbils, sostre i pis desmuntables, dispositius essencials en el rusc moderna.

 

La característica més notable del rusc Langstroth, és l'espai deixat a les abelles en tots els costats de la bresca, espai mínim comprès (depenent de la raça) entre 3,8 mm i 4,5 mm i fins a un màxim de 9 mm. Aquest notable apicultor va fer tan perfecta la seva rusc que deixo molt poc per millorar.

 

Ara per ara, es pot dir que hi ha una sola rusc utilitzada universalment en la majoria dels països i és la de Langstroth, la qual conté 10 quadres de 450 mm (445 mm a 452 mm) de llarg i 231mm (214 mm a 250 mm) d'alçada.

 

  • COMPONENTS DE LA COLMENA

El rusc moderna consta en primer terme d'una càmera de cria o sigui un calaix sense tapa ni fons, aquest calaix hi ha una sèrie de quadres cada quadre conté una bresca.

 

El rusc es completa amb una entretapa i una tapa o sostre en la part superior i un pis o fons en la part inferior del calaix.

 

Donada la racionalització constructiva del rusc, es poden afegir calaixos denominats alces o càmeres melarias.

 

L'alça consisteix també en un calaix sense tapa ni fons, d'idèntiques dimensions al calaix càmera de cria, dins del qual es col·loca una sèrie de quadres perquè les abelles emmagatzemen la seva mel.

 

  • DIMENSIONS

Tal com hem esmentat, el rusc més utilitzada és la Langstroth i en l'actualitat se segueix utilitzant el mateix criteri dimensional.

 

El quadre, dissenyat a posteriori per Hoffman, té 447 mm de llarg per 231 mm de profunditat, aquestes mesures són les exterior és del marc i estableixen la longitud i profunditat del rusc, l'ample del rusc dependrà del nombre de quadres utilitzats.

 

Entre el quadre i la paret del rusc han de quedar 8 mm, de manera que la longitud interior d'un rusc és de 465 mm (462 mm a 468 mm).

 

Si les parets del rusc estan construïdes amb taules de 22,2 mm de gruix, aquesta tindrà una longitud exterior de 508 mm (500 mm a 515 mm).

 

La profunditat del rusc és de 9,5 mm més que la del quadre, distribuïts de la següent manera: 6,35 mm sobre del quadre i 3,17 mm per sota del quadre, conseqüentment això dóna una alçada de rusc de 241 mm (238 mm a 245 mm).

 

  • MATERIALS PER A LA CONSTRUCCIÓ DE LA COLMENA

Actualment, el factor econòmic juga un paper d'importància pel que s'imposa un perfecte coneixement dels materials a utilitzar, de manera de seleccionar per cada cap i poder fer-los treballar al límit de les seves possibilitats, complint amb les exigències de menor pes, millor qualitat, major rendiment i menor cost.

 

L'apicultura moderna ha incorporat i incorpora tots els avenços pel que fa a maneig de ruscs i materials components de la mateixa.

 

Aquest és el cas d'haver incursions en materials alternatius de la fusta com el fibrociment i ciment, sense major èxit per la seva fragilitat un i pel seu elevat pes, o com en l'actualitat en què el plàstic, resines plàstiques i fibres geotèxtils es presenten com alternatives innovadores, però no cal deixar de notar que aquests últims materials en alguns casos, estan en assaig i experimentació.

 

  • LA FUSTA COM A MATERIAL DE CONSTRUCCIÓ

Per raons d'oportunitat, el coneixement de la fusta recentment en l'actualitat està aconseguint el grau obtingut per altres materials. Les característiques de la fusta són molt variables encara en la mateixa espècie, el que implica inseguretat en la determinació de les seves característiques físiques i mecàniques davant diverses necessitats.

 

Diferents unitats tècniques del país han treballat i es troben treballant de manera coordinada sobre aquest tema, aplicant modernes metodologies que permetran comptar amb informació més completa i rigorosa.

 

  • GRUPS DE FUSTES

Donada la gran varietat d'espècies de fustes existents al país i les seves diferents característiques fisicomecàniques, se les ha classificat en quatre grups tenint en compte principalment el seu pes específic.

tablademadera Foto abejasbierzo


Font: abejasbierzo
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar