Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Classificació de l'abella melífera

abaejita Foto AUSSIEGALL WIKIMEDIA COMMONSL'abella de la mel o apis mellifera L. és un insecte que pertany, dins l'ordre dels Himenópeteros a la família Apidae i al gènere Apis; aquest gènere comprèn 4 espècies totes elles socials:

 

 

  • Apis mellifera L.

És l'abella domèstica i es troba en zones tropicals d'Europa (Zona Mediterrània) i Àfrica, de la qual es va estendre a la resta del món (Àsia i Amèrica).

 

  • Apis cerana.

És aquesta espècie la qual es troba a Àsia. Té com a paràsit a la varroa però no causa greus problemes a aquesta espècie, encara que si a l'Apis mellifera. Es tracta d'un aràcnid que s'alimenta d'estats immadurs i adults (hemolimfa). Existeixen en aquesta espècie referències tan antigues com d'Apis mellifera.

 

Ambdues viuen en nius tancats (roques , buits d'arbres...). Cal en aquest moment fer la distinció entre niu i rusc. Un niu és l'alberg natural d'un eixam, sent rusc l'alberg artificial, construït per l'home.

 

A més d'aquestes hi ha altres espècies:
Apis dorsata i Apis floreja. Es troba a les zones tropicals d'Àsia. Viuen en nius oberts igual que les vespes. La seva recol·lecció és de forma natural. En presentar-se un únic bresca i ser poc productives es realitza poc apicultura. Si ens centrem en Apis mellifera hi ha 23 races o subespècies distribuïdes en 7 zones: sud i est d'Europa, Nord i Oest d'Europa (Apis mellifera sp ibèrica), Illes Mediterrànies, Nord d'Àfrica, Sud d'Àfrica, Est d'Àfrica i Oest d'Àfrica. A Europa les 4 principals varietats d'abelles més conegudes són:

 

  • A. mellifera mellifera. Originària d' Europa del Nord i del centre- oest de Rússia fins a la península Ibèrica. És de color marró fosc, tirant a negre.
  • Mellifera ligustica. Que és d'origen italiana és una abella molt popular a tot arreu del món. És de color clara i té llargs segments grocs sobre l'abdomen. És una abella molt docil.
  • Mellifera carnica. Aquesta abella originària dels Alps del Sud d'Àustria és de color marró o gris. És molt popular per a molts apicultors per raó de la seva docilitat.
  • Mellifera caucasica. Aquesta abella de color una mica gris plom és originària de les altes valls del centre del Caucasio.

 

Dins d'una colònia d'abelles es poden trobar l'abella reina , els abellots i les obreres, cadascuna d'elles amb una tasca determinada.

Nom Foto
Mellifera ligustica amlinguistica Foto BioLib
Mellifera carnica amcarnica Foto wikipedia
Mellifera caucasica amcaucasica Foto uniprot

 

Font: abejasbierzo
Segueix-nos a Facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar