Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Al·lèrgia a les picades d'abelles i vespes

picaduraabeja Foto extertronicHi ha diversos tipus de reaccions després de les picades d'insectes, amb manifestacions clíniques de vegades similars, per això és bo poder-les diferenciar per saber aplicar el tractament adequat a cada tipus de reacció.

 

  •     Tipus de reaccions a les picades d'himenòpters

Hi ha diversos tipus de reaccions després de les picades d'insectes, amb manifestacions clíniques de vegades similars, per això és bo poder-les diferenciar per saber aplicar el tractament adequat a cada tipus de reacció.

 

  •     Les reaccions es poden dividir en 3 grups:
  1.         No immunològiques.
  2.         Immunològiques.
  3.         Sense mecanisme definit.


1. Reaccions no immunològiques:

Són respostes dels teixits als components del verí amb un alt poder farmacològic i enzimàtic. Generalment aquestes reaccions apareixen entre 24 i 48 hores posteriors a la picada. Es presenten amb una inflamació al voltant del lloc de la picada d'un diàmetre menor de 10 cm., Dolor més o menys forta depenent del lloc de la picada (major en les extremitats). Les reaccions poden ser locals o sistemàtiques lleus.


El tractament és simptomàtic amb mesures com ara compreses fredes, antihistamínics i antiinflamatoris.

 

niño Foto emujer2 . Reaccions immunològiques:

- Presenta unes Reaccions locals intenses. S'inflama al voltant del lloc de la picada amb un diàmetre superior als 10 cm. i roman per més de 48 hores, en els nens la inflamació pot afectar a 2 articulacions contigües. En aquests pacients es detecta la presència d'anticossos contra alguns components del verí com poden ser la hialuronidasa i la fosfatasa.


El tractament és a base d'antihistamínics i antiinflamatoris, però s'ha de fer un estudi per veure la intensitat de la sensibilització per si és necessari un tractament d'immunoteràpia.


- Coneguda com Malaltia del sèrum. També reacció per immunocomplexos no es presenta immediatament després de la picada sinó passats uns dies (entre 2 i 10) i cursa amb febre, inflamació de la pell generalitzada, dolors articulars, i inflamació de ganglis. Els símptomes remeten sense deixar seqüeles en 1 o 2 setmanes.


El tractament és a base d'esteroides (cortisona), no necessiten Immunoteràpia.


- Anafilaxi. Les reaccions anafilàctiques diversos sistemes i òrgans i posen en perill la vida del pacient. Els primers símptomes són generalment cutanis, com ara urticària que afecta tot el cos, també pot aparèixer picor general i inflor de la pell. Si la reacció és més intensa s'associa a quadres generals d'ansietat, fatiga per respirar (dispnea), pressió al pit, tos, vòmits, diarrea i rampes abdominals, incontinència urinària (també fecal), rampes uterins, arítmies i col·lapse circulatori o edema pulmonar.


En alguns casos es presenten sempre el mateix quadre clínic d'anafilaxi com a conseqüència a una posterior picada mentre que en altres el quadre anafilàctic es va fent cada vegada més sever i greu.


En aquests casos s'ha de posar un tractament de Immunoteràpia a verí de l'insecte en qüestió (abella o vespa) i portar un KIT de tractament amb Adrenalina en xeringa d'autoinjecció+tortor+Antihistamínic. Ha de tenir les seves instruccions per a auto-inocular l'adrenalina en cas de picada accidental.


3. Sense mecanisme definit:

Alteracions renals, inflamació de nervis, meningitis, i alteracions de coagulació (porpres).
El tractament és específic en cada cas i no necessita Immunoteràpia.


 

Font: apicultors
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar