Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

Hi ha alguna cosa que diferencia un apicultor d'un "forquilla d'abelles o vesper" i això és el tema del canvi de reines, perquè si ho pensem una mica "per què canviar la reina?" si tots els apicultors saben que quan la reina envelleix la colònia la reemplaça en forma natural.

 

¿Per què intervenir en el curs normal de les coses? La resposta és breu i simple: som apicultors i no abellers i ser apicultor vol dir que tenim clar el concepte de maneig i que a través del maneig ajudem a la colònia en el seu treball d'obtenir una bona collita.

 

La bona pràctica de l'apicultura consisteix a considerar els quatre principis fonamentals del maneig:

 

abejareina Foto lafamiliapicola1- Cada colònia ha de tenir una reina jove de bona procedència genètica.

2- Cada colònia ha de tenir una adequada i suficient provisió de mel i pol·len.

3- Cada colònia s'ha de mantenir lliure de malalties i paràsits.

4- Cada colònia ha d'estar correctament instal·lada en una bona rusc i protegida de condicions climàtiques extremes.

Els grans productors admeten i reconeixen el valor d'una reina jove tot i que no la reemplacin tan sovint com ells volguessin. Moltes vegades es troben limitats per fluxos de caixa, la dificultat d'obtenir grans quantitats de reines i també el treball que implica aquest maneig de reemplaçar un gran nombre de reines. No obstant això, el més important és que tots aquests apicultors reeixits tenen gran consciència del valor d'una reina jove.

A vegades el cost d'una reina sembla ser una barrera: 10-12 dòlars per una simple reina!
Però això no ha d'influir, cal fer un balanç entre el cost i els beneficis.

Mirat d'una altra manera: el cost d'una reina equival a tres marcs amb mel, és a dir 10 quilos de mel i en el pitjor dels casos, en una molt mala collita una reina jove augmentarà la seva producció en molt més d'això, generalment augmentarà almenys en una alça.

cuadro Foto lafamiliapicolaI no és només aquesta la diferència, ja que mantenir una reina jove en una colònia farà el maneig més fàcil, més predictible i no hi haurà tendència a la enjambrazón -encara cal aclarir que són diversos els factors que afecten la enjambrazón, incloent la superpoblació , clima i, de tots, l'edat de la reina és la primera causa-.

 

Una colònia liderada per una reina jove es desenvoluparà en forma parella produint gran nombre de pecoreadoras per a la recol·lecció tindrà tendència a fallar just en moments crítics. Però sorgeix la interrogant: ¿quan una reina és vella? Recordem que poden viure 5 anys o més. A la pràctica molts apicultors diran que cal tractar de tenir les reines de menys de dos anys d'edat; això no vol dir que les reines no són bones després de dos anys però significa que el seu rendiment baixarà en forma notòria (més del 20%). La recomanació és el canvi de reines, tant de bo un cop per any si és possible, més encara quan parlem de climes temperats amb hiverns benignes.

renovacionreina Foto lafamiliapicola  No obstant això, per fer aquest canvi o renovació ha dues dificultats: una és aconseguir les reines quan es necessiten i l'altra és de vegades trobar la reina que s'ha de reemplaçar i especialment introduir correctament. El primer problema es soluciona fent la comanda de reines en forma oportuna, és a dir amb bastant temps, no una o dues setmanes abans sinó un parell de mesos abans de manera d'assegurar-se. Cal no oblidar que tots els apicultors volen les reines en gairebé les mateixes dates, i si el clima no acompanya els criadors no podran assegurar data de fecundació i el despatx s'endarrerirà amb els problemes que això implica. Les reines noves han d'estar disponibles hora perquè la colònia pugui desenvolupar-se i evitar una enjambrazón primerenca, situació molt comuna. El temps ideal per al canvi de reines és a final de temporada.

L'altre problema és la introducció d'una nova reina. En aquest sentit hi ha molts mètodes i alguns que serveixen per a uns, no resulten per a altres. Hi ha tres regles comunes per a tots els mètodes d'introducció:

1- la colònia ha d'estar absolutament òrfena;

2- ha d'estar alimentada; i

3- ha de tenir abelles joves emergint.

La primera regla és òbvia. L'orfandat ha de ser de no menys de 7 dies (recordar procés de metamorfosi).

Quant a la segona: ¿per què ha d'alimentar?, perquè les possibilitats d'acceptació d'una nova reina es redueixen quan no hi ha entrada de nèctar, per tant és recomanable alimentar almenys uns 4 o 5 dies abans de la introducció.

Finalment (tercer regla) ha de tenir abelles joves ja que es dificulta molt la introducció d'una reina en una colònia que ha estat òrfena i amb tota la cria ja nascuda. En aquestes condicions és preferible prendre d'una altra rusc dos o tres marcs de cria naixent i afegir-lo a la colònia sense cria abans d'introduir la nova reina. Cal no oblidar que la reina és alimentada per abelles joves que tenen en activitat seves glàndules hipofaríngeas. Sense aquestes abelles joves a la colònia les chances que la reina sigui ben acceptada són insuficients.

Finalment el reemplaçament de les reines de les seves colònies és una de les tècniques de maneig més beneficiosa que pot fer l'apicultor: el maneig primaveral es farà més fàcil, es reduirà el risc de enjambrazón i estimularà i ajudarà a la colònia a desenvolupar la seva població per recol·lectar la màxima collita. També es veurà reduït el risc de l'estrès de la colònia, ajudant-la a controlar possibles malalties, i si la colònia és agressiva el canvi de reina canviarà completament el seu temperament fent de l'apicultura l'activitat agradable que sempre hauria de ser.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts:  lafamiliapicola
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar