Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

horizontales Foto mieldemalagaSón una variant de rusc que s'utilitza en apicultura sobretot per la seva avantatge en l'economia en la construcció.

 

El seu nom ve perquè el creixement del rusc al llarg de la temporada apícola és cap als costats, de manera horitzontal. Se sap que s'utilitzen des de l'antiguitat i el seu origen sigui possiblement el d'un tronc buit.
Tenen un creixement limitat i presenten dificultats a l' hora de reduir el seu espai de cara a la hivernada, pel que solen consumir més reserves durant aquesta època. Té inconvenients per a la producció de mels monoflorals, i de maneig com en el cas de neteja de fons.

 

colmenakenya Foto mieldemalaga 
  • Rusc Kenya

Està feta en un calaix de secció trapezoïdal els ladosestán inclinats en angle de 60º, pot contenir fins a 40 marcs amb la mateixa forma. El marc és realment només el capçal amb algun tipus de filferro que li dóna més suport a la cera. No cal col·locar cera estampada. L'angle de les parets laterals és perquè les abelles no s'enganxin la bresca als costats.

 

És un rusc molt econòmica en la seva construcció i en la utilització de cera, i fàcil en el seu maneig. Solen estar penjades de les branques dels arbres. No obstant això és de poca rendibilitat, ja que no es poden centrifugar els quadres, i la producció és menor ja que cal destruir les bresques cada vegada que treu la mel.

 
colmenatanzania Foto mieldemalaga

 

  • Rusc Tanzània

Aquest tipus de rusc pretén assolir les dimensions del rusc vertical en un espai horitzontal. És un calaix horitzontal en el qual es col·loquen quadres estàndard del tipus Layens o langstroth fins a un nombre de 30 o 40.

 

Aquest tipus de ruscs s'utilitzen de vegades per cries de reines o per tenir dues reines en ambdós costats del rusc, amb dos excluidores. Per reduir el seu espai s'utilitzen envans de fusta.

 

És un rusc econòmica en la seva construcció, i de fàcil maneig, útil per a reproducció, ja s'utilitzen quadres estàndard. És difícil de transportar pel maneig del seu volum.

 colmenalayens Foto mieldemalaga

 

  • Rusc Layens

El rusc Layens, encara que d'origen francès, es troba molt estesa a Espanya, si bé només és majoritària a la Comunitat Valenciana, Extremadura, i Andalusia. A la resta del país s'utilitzen ruscs de tipus vertical.

 

El rusc Layens té en la majoria dels casos dotze quadres, que tanquen la part superior, són més alts que amples, encara que hi ha zones a Andalusia on s'utilitzen ruscs Layens de deu quadres.


La seva estructura i facilitat de maneig ha fet que s'utilitzi molt en apicultura transhumant. No obstant això aquesta estructura la fa difícil el tractament de diferents patologies, i en tenir una caixa d'una sola peça fa difícils les tasques com la neteja de fons, ja que per a això cal treure tots els quadres.


Font: mieldemalaga
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya

Comentaris   

0 #2 Ernesto Pérez Lafaur 24-08-2017 13:47
Envié un comentario.
También una nota aSaludo.
Citar
0 #1 Ernesto Pérez Lafaur 24-08-2017 13:38
En mi sitio web se describe una colmena "sin caja" que puede competir con la Kenya. Rústica y moderna.
La recomiendo a los apicultores que gustan de la "Dadant divisible" y a todos aquellos que se pueden quedar cortos de melarios en un fuerte flujo de néctar.
Gracias.
Citar

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar