Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

abejaLa Amebiasi o Amebosi , és una parasitosi dels túbuls de Malpighi de les abelles adultes , causada pel protozoario Malpighamoeba mellificae Prell

 

 

La Amebiasi o Amebosi , és una parasitosi dels túbuls de Malpighi de les abelles adultes , causada pel protozoario Malpighamoeba mellificae Prell . La malaltia és contagiosa i la seva severitat és encara discutida , la majoria dels autors no la consideren important .

 

Maassen el 1916 a Alemanya va ser el primer a observar el paràsit . En 1926 Prell descriure i classificar al protozoari .

 

ETIOLOGIA .
Malpighamoeba mellifícae Prell , és un paràsit microscòpic del Phylum dels protozoaris i de l'ordre dels sarcodinos que es caracteritza per la formació de quists com estadis de resistència .

 

Els paràsits són extracel · lulars i s'alimenten per pseudòpodes , encara que sembla que posseeixen igualment flagels que els ajuden a arribar als túbuls de Malpighi . Els quists tenen una forma rodona i mesuren de 5 a 8 micres de diàmetre .

 

Els quists sobreviuen per més de 6 mesos en la femta fecal de les abelles en les bresques , però són susceptibles a desinfectants comuns .

 

Epizootiología .
La Malaltia es troba àmpliament disseminada a Europa , Oceania i Amèrica.

 

La Amebiasi és gairebé exclusiva de les abelles obreres , ja que resulta molt difícil que la reina i els abellots s'encomanin . La font de contagi i els mecanismes de transmissió així com els factors que afavoreixen el desenvolupament de la malaltia , són virtualment els mateixos que els de la Nosemiasis .

 

PATOGÈNIA .
El cicle de vida del Malpighamoeba mellificae , dura entre 22 i 24 dies i els seus estadis inicial i final estan constituïts per la seva forma de resistència i disseminació que és el quist . Un cop ingerits , els quists arriben al ventricle de l'abella , on els sucs gàstrics afavoreixen la seva germinació i alliberament de la forma vegetativa , la qual cosa passa a l'altura del pílor on s'acumula molta matèria sòlida dels aliments . Aquesta matèria sòlida actua com un " tap " , fent que els paràsits migren a l'interior dels túbuls de Malpighi dels quals desemboquen en el pílor . Una vegada en els túbuls de Malpighi , els protozoaris adquireixen la seva forma ameboide , es fixen a l'epiteli i es comencen a alimentar amb l'ajuda dels seus seudópodos . Els paràsits es multipliquen per fissió binària i després de 3 a 4 setmanes , moltes cèl · lules epitelials dels túbuls ja han estat destruïdes i han alliberat els quists dels paràsits . Els quists poden infectar altres cèl · lules o passar a l'intestí i després al recte per excretar amb la femta .

 

Fins ara només s'ha provat la presència i el dany del Malpighamoeba mellificae exclusivament en els túbuls de Malpigi (òrgan d'excreció que fan de ronyons ) . La gravetat de la malaltia no és molt clara encara , però és un fet que quan es presenta en combinació amb altres malalties com la Nosemiasis , resulta ser severa .

 

Calen més estudis al respecte.

 

QUADRE CLÍNIC .
Ningú ha descrit signes específics fins ara .

 

DIAGNÒSTIC .
Es requereix del laboratori per establir amb claredat . Una dissecció del tub digestiu de les abelles sospitoses , permet veure els quists a través de les parets dels túbuls de Malpighi amb un microscopi òptic a 400X . Això és factible , ja que les parets dels túbuls es troben inflamades i es tornen transparents .

 

TRACTAMENT .
No hi ha productes químics per tractar-la, però les sulfas tenen certa acció sobre el paràsit . L'ús de fumigacions amb àcid acètic com a la Nosemiasis , ha provat ser molt efectiu en la descontaminació de les bresques , però un bon maneig com el recomanat per a la Nosemiasis , és el més aconsellable .


 

Font : SAGARPA
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter : @AGA_Catalunya

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar