Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

AGA - Apicultors Gironins Associats

  • Septicèmia

Abeja dañadaLa Septicèmia o Seudomoniasis, és una malaltia infecciosa de les abelles adultes, causada pel bacteri Pseudomonas apiseptica Burnside.

 

 

La gravetat de la malaltia no ha estat ben establerta, encara que sota certes condicions pot matar ràpidament a les abelles infectades.

 

ETIOLOGIA.
Pseudomonas apiseptica Burnside, és un bacteri gram negatiu molt semblant al Pseudomonas aureoginosa, que està àmpliament distribuïda en el medi ambient.

 

Epizootiología.
La malaltia només s'ha reportat a França, Suïssa, Canadà i EUA, però probablement la seva distribució és mundial.

 

Afecta exclusivament a les abelles mel · líferes adultes. La humitat i l'excessiu maneig són factors que afavoreixen la presència i desenvolupament de la malaltia. La forma en què les abelles s'infecten no està molt clara, però sembla ser que la infecció s'inicia a les ferides ocasionades pel Acarapis woodi, a les tràquees. L'àcar bé pot ser un vector del bacteri. S'ha demostrat la presència del bacteri en el pol · len i al terra on estan ubicades les arnes malaltes.

 

PATOGÈNIA.
De les tràquees, el bacteri passa a l'hemolimfa on es reprodueix causant una "septicèmia" i la mort de l'insecte. Els àcars joves que xuclen la hemolimfa d'abelles malaltes, poden portar el bacteri a altres abelles sanes. Un cop infectada, les abelles moren a 1 a 2 dies.

 

QUADRE CLÍNIC.
Les abelles moribundes es mostren descansant gairebé sense moure en les bresques o en la piquera, no s'alimenten i són incapaços de volar. Les abelles mortes, es desfan fàcilment a les mans quan s'aixequen (es desprenen els segments i apèndixs com el cap, abdomen, potes i ales). El color de la seva hemolimfa s'observa lletós i tèrbol i en ocasions les abelles afectades acomiaden una olor a podrit.

 

DIAGNÒSTIC.
Es pot establir amb base en el quadre clínic, però també es pot fer en el laboratori.

 

TRACTAMENT.
L'estreptomicina s'ha fet servir amb cert èxit encara que s'han presentat casos de resistència bacteriana a l'antibiòtic. Una altra possibilitat pot ser l'ús d'àcid cítric en el xarop.


 

Font: SAGARPA
Segueix-nos a Facebook: Apicultors Gironins Associats
Segueix-nos a twitter: @AGA_Catalunya

 Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar