Timo

Abella polinitzant el timo, cap d'ase, timol

Timo

Romani

Abella polinitzant el romani

Romani

Benvingut

WWW.AGA.CAT

Benvingut

Bienvenido

WWW.AGA.CAT

Bienvenido

Welcome

WWW.AGA.CAT

Welcome

Generalitats de la loque americana

loque americanacat Foto agacatLa "Loque americana" o putrefacció de la cria, és una de les malalties més importants de l'apicultura a tot el món, tot i que aquesta malaltia no suposi cap amenaça a la salut humana, sent una malaltia mundial detectada el 1989 a l'Argentina i la expansió deixa molt pocs països lliures d'ella.

 

És una malaltia bacteriana que afecta justament a les cries o larves de les abelles mellíferas matant en l'etapa de prepula o pupa, aquesta malaltia és produïda per un bacteri anomenat Paenibacillus larvae, la grandària és de 2,5 a 5 micres de llarg per 0.4 a 0.8 micres d'ample

 

La cria podrida americana, millor coneguda mundialment pel seu nom en anglès "American foulbrood" (AFB), ataca l'abella mellifera quan encara és una larva, amb més precisió durant l'etapa prepupa, aquesta malaltia és transmesa per les abelles adultes portadores i asimptomàtiques a les quals no els afetca en res.

 

El bacteri Paenibacillus larvae (P.larvae White) que produeix la loque americana, es presenta en dues fases durant la seva vida, d'una banda es converteix en un bacil que es reprodueix i després passa a convertir-se en una espora per generar resistència, aquesta és la raó per la qual és tan difícil eradicar-la de les arnes; el que aconsellen els experts en aquests casos, és segellar les arnes, apartar-les del apiari i cremar els materials que hagin tingut contacte amb aquest bacil, ja que aquest bacil pot crear endoesporas molt resistents, tolerants a molt altes temperatures i resistents a 30 minuts a 100ºC i 15 minuts a 120ºC; a l'una són resistents a l'acció de desinfectants químics com el clor, el iode, l'aigua calenta amb qualsevol additiu i la radiació ultraviolada durant 20 minuts d'exposició; les espores poden sobreviure en l'ambient per períodes llargs i només comencen a presentar disminució de viabiliada després de 30 anys de vida encara que poden arribar a viure fins a 40 anys.

 

Encara que arriba a matar la larva per septicèmia, no produeix cap dany a l'abella adulta tot i que són les dides les causants del contagi a infectar ingerint espores de Paenibacillus larvae. Les espores germinen i es transformes en bacils durant les següents 24 a 48 hores d'haver penetrat en l'intestí de les larves. Les larves de les abelles reines són més susceptibles a la malaltia que aquelles d'obreres o abellots.

 loque americana Foto agacat

El contagi a tot el rusc també es distribueix per les obreres netejadores que eliminen la cria morta, s'infecten seus òrgans bucals que després contaminen amb aquestes espores la resta de l'aliment del rusc; ara bé, si bé és cert que la contaminació comença al rusc infectada, també ho és que es poden contaminar altres ruscs o un apiari complet mitjançant el pillatge, transhumància, aliments contaminats (com alimentació amb mel i pol·len, intercanvi de quadres de cria d'un rusc a una altra), mals manejos de l'apicultor, infecció del vestit, palanca, pinces, indumentària en general sense passar pel procés de desinfecció) portador d'espores, errors d'orientació (m'equivoco de rusc, deriva), etc.

 

Els signes de la malaltia es presenten:

  • En els opercles de les bresques de cria humitejats i més foscos per després enfonsar-se.
  • Retir de les larves en els ruscs.
  • Cries mortes de color castany, consistència semifluída (com xiclet) o olor desagradable (agre) per la putrefacció de les larves.
  • Cria saltada.
  • Opercles enfonsats i de color vermellós fosc.

 

Com es va dir anteriorment, els experts recomanen l'aniquilació i destrucció dels ruscos o rusc infectada; l'experiència demostra els següents tractaments i pràctiques apícoles:

  • Oxitetraciclina: 1,20 i 1,25 g en 5 Lts de xarop. (Les concentracions majors poden ser tòxiques per a les abelles)
  • Sulfatiazol Sòdic
  • Tilosina un antibiòtic comú en l'avicultura en dosi de 1,5 g per rusc en un paquet constituït per 50 g de sucre, 30 g de gelatina i l'antibiòtic.
  • Altres: eritromicina, lincomicina, monesina.

 

No obstant això al fet que existeixen tractaments, tots ells poden contaminar la mel i ser de molt alt perill per a l'ésser humà, sobretot si el consumidor de la mel en la seva venda sigui (o no) al·lèrgic a algun oa tots ells.


Nota:  Les opinions expressades per l'autor, no necessàriament coincideixen amb els punts de vista de la redacció AGA


Fonts: Wikipedia, Biosecurity SA, proapicultura, beekeeping, apiservices
Facebook: Apicultors Gironins Associats
Twitter: @AGA_Catalunya
Google+: Apicultors Gironins
Pinterest: AGA Apicultors Gironins Associats

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar